Eyüp Güzel

HDP Güneydoğu'da çuvalladı

Eyüp Güzel

  • 1711

7 Haziran seçiminde “Türkiyelileşme” iddiasında bulunan HDP’ye seçmen “al sana fırsat” dedi ve oy verdi. Ancak HDP sadece “fırsat” oylarını almadı. PKK marifetiyle özellikle Güneydoğu şehirlerinde silahlı mahalle baskısıyla oy vermek istemeyenleri de ikna etti. Önemli bir kesim “barajı aşamazlarsa” diye isimlendirdi ve huzur bozulmasın istedi. Vatandaş, yanıldığını çok geçmeden anladı.

HDP, 1 Kasım seçiminde Güneydoğu şehirlerinde kelimenin tam anlamıyla çuvalladı.

Tabloya bakıldığında, evet birçok ilde HDP birinci parti durumunda.

Fakat;

HDP’nin 7 Haziran sonrasında seçim kampanyası gibi yürütmüş olduğu ve yaygınlaştırmaya çalıştığı bir algı operasyonu vardı. HDP’liler her ortamda “AK Parti 7 Haziran seçiminde Güneydoğu illerinde zar zor vekil çıkardı. 1 Kasım’da onu da kaybedecek” dediler. “HDP bu sefer tüm vekilleri alacak” diye konuştular. Hatta konuya biraz da mizansenlik katarak 3 vekil çıkan şehirlerde “HDP 4 vekil çıkaracak” dediler. Kendilerinden çok emin gibi davrandılar. Seçim çalışmalarını da aralıksız bir şekilde ilçe ilçe köy köy sürdürdüler.

Evdeki hesap çarşıya uymadı.

HDP 1 Kasım gecesinde Güneydoğu’da çuvalladı. Türkiye’de ise adeta gitti geldi.

Güneydoğu’nun 3 dilli şehirlerinden birisi olan Siirt o illerden sadece biri.

7 Haziran’da Siirt’te 94 bin oy alan HDP, 1 Kasım’da oylarını 81 bine düşürdü. AK Parti ise oylarını 41 bin’den 52 bin’e çıkardı.

AK Parti’ye karşı 3-0 yapacağız diyen HDP, 1 Kasım gecesi Siirt gerçeğiyle karşılaştı.
Öyle ki AK Parti 15 bin daha oy alsaydı 2 vekili çıkaracaktı.

AK Parti teşkilatlarının yüzde yüzünün çalıştığı söylenemez. Kızan, küsen teşkilat mensupları kenarda misafir sanatçı gibi durup izleyici durumuna geçtiler.

2 vekil çıkaramadı fakat “biz 3 vekil çıkaracağız” diye kampanya yürüten HDP karşısında tam teşkilatla çalışıldığı takdirde AK Parti 2 vekili de alabileceğini gösterdi.

HDP’liler, kolları şimdiden Belediye seçimleri için sıvadılar. Çünkü AK Parti’nin tam teşkilat çalışma yaptığı takdirde Güneydoğu illerinde Belediyeleri ilk yerel seçimlerde alabileceği gerçeğini fark ettiler.

Yazarın Diğer Yazıları