Eyüp Güzel

Rusya'ya sorarlar hani DAEŞ'ti?

Eyüp Güzel

  • 1727

Suriye rejiminin diktatörü Esed ile birlikte aynı safta bir araya gelen Rusya, DAEŞ ile savaştığını iddia edip havadan, karadan ve denizden bombardımana tuttuğu mevziler DAEŞ mevzileri olsa eyvallahınız olacaktır. Ancak bombaladığı bölgeler, Esed’e ve DAEŞ’e karşı yaşam mücadelesi veren Türkmenlerin yaşadıkları köyler ve oralara bağlı tepeler olunca cidden soruyorum, “bir tuhaflık” aramaz mısınız? Hele bunu Rus savaş uçakları bir de angajman kurallarına tabi tuttuğunuzu ilan ettiğiniz kendi hava sahanızı ihlal ediyorsa… Üstelik defalarca yapılmış uyarılara rağmen hava sahası ihlal ediliyorsa biz buna Anadolu’nun meşhur tabiriyle “Cami duvarına işemek” deriz. Güncel sosyal medya tabiriyle de “oğlum bak git” diye izah ederiz.

 

Hava sahasının ihlal edilmiş olduğunu Türkiye çok kısa sürede belgeledi. Rusya tarafından yapılan açıklamalarda ise aksini ispat yerine suçüstü yakalanmış edasıyla ve çizdirmiş olduğu karizmayı kurtarma refleksiyle “uçaklarımız Türkiye için tehdit oluşturmuyordu” şeklinde etkisiz/tesirsiz cümlelere yer verildi.

 

Türkiye, bu meselede yerden göğe kadar haklıydı ve olması gerekeni yaptı. Rusya, “dost” dediği Türkiye’ye resmen çelme takmaya çalışmıştır. Dost dediği Türkiye’nin, Suriye’deki soydaşlarına karşı hiç alakası olmadığı halde bombalar yağdır ve bunu yaparken de Türkiye hava sahasını ihlal etmesini sadece “dost kazığı” olarak tarif edebiliriz.

 

Adama sormazlar mı “Aga, sen DAEŞ’le savaşıyordun Türkmenleri niye bombaladın?”

 

Adama sormazlar mı, “Aga, sen benim soydaşlarımı bombalıyorsun hem de benim hava sahamı ihlal ederek. Senin derdin ne?”

 

Türkiye, bu meselede haklıdır. Haklılığını da kısık sesle değil haykırarak söyleme durumundadır. Ancak, Rusya’nın sesini kısamadığı Türkiye’nin nefesini boğmaya çalışan iğrenç bir muhalif kesim var Türkiye’de. İç siyaset uğruna Türkiye’nin ulusal güvenlik meseleleri uluslar arası arenada kirletilmeye, değersizleştirilmeye çalışılıyor. Bir ülkenin menfaati için gösterilebilecek en kötü siyasal muhalefeti tarif edin denilse sanırım Türkiye’deki muhalefet en doğru tarif olacaktır.

 

Aynı kesimler, İsrail’in Gazze’deki katliamlarında ve Mavi Marmara saldırısında İsrail’in yanında saf tuttular. Mısır’da darbeci General Sisi’nin sivil katliamlarında da yine Sisi’nin yanında yer tuttular. Muhalefetin önce “İnsan” sonra da “Müslüman” sorunu olduğu aşikâr…

Yazarın Diğer Yazıları