Eyüp Güzel

Sur ilçesinde aile mahremiyeti bırakmadılar

Eyüp Güzel

  • 1650

Diyar-ı Bekir’in Sur İlçesi’nde tam bir Pkk terörü yaşanıyor. Tarihi ilçe, Pkk’lılar tarafından kazılan hendekler, kurulan barikatlarla yaşanmaz hale getirilmiş. Esnaflar, aileler, gençler-çocuklar, yaşlı insanlar ne yazık ki çaresizlik içerisinde ilçeyi, mahallelerini terk etmek zorunda kalmışlar. Binler, belki de onbinlerce insan Diyarbakır’ın farklı ilçelerindeki akrabalarının yanlarına sığındılar.

Sur’da “sokağa çıkma yasağı” uygulanan mahallelerde örgüt üyeleri önemli ölçüde silah yığınağı yapmış ve dışarıdan da getirilen militanlarla dar sokaklara sahip mahalleleri adeta kuşatmışlar. İlçe’nin önemli tarihi mirasından biri olan Diyarbakır’ın ilk Osmanlı eseri Kurşunlu Camisi’ni yakan teröristler ilçede eğitim hizmetleri veren 2 okulu da ateşe verdiler.

Gelen bilgiler çok daha acı

Peki, ilçe halkına Pkk’lıların maruz bıraktıkları terör bunlarla sınırlı mı? Hayır! İlçede yaşamını sürdüren vatandaşların birebir yaşadığı ve kamuoyuna yansımayan çok sayıda acı hadiseler var. Korkularından dolayı dillendirilmiyor. Mahalleyi bir “direniş bölgesi” ve “kurtarılmış bölge” gibi gören kendilerini de “özgürlük savaşçıları” sanan çetelere karşı ilçe halkının can güvenliğinin yanı sıra tarihi dökümanları da tehdit altında. 

Mahremiyet kalmadı

Anadolu insanının en önemli değerlerinden biri olan “mahremiyet” konusunda Sur ilçesi tam bir baskı altında. Çeteler, evlere rastgele girip çıkabiliyorlar. Evde olanlar varsa ne yazık ki seslerini çıkaracak durumda değiller. Pkk’lılar rastgele girdikleri evlerin yatak odalarına varıncaya kadar serbest davranabiliyorlar. Girdikleri evlerin yatak odalarından aldıkları entarileri eylemlerde kullanmak için üzerlerine giyiyorlar. Ne yazık ki “Aile mahremiyeti” ilçede kalmadı.

Eskiden Köyler boşaltılıyordu. Şimdi ise İlçeler…

Çözüm süreciyle birlikte Devlet, yöre insanına yönelik terörden dolayı boşaltmak zorunda kaldıkları köylerine geri dönüşler için projeler hayata geçirdi ve maddi yardımlarda bulundu. Şimdi ise terörden dolayı şehirlerin göbeğinde ilçeler boşalıyor. Sur ilçesinde evlerini terk edenler, geri döndüklerinde bulacakları eski mahalleleri yok. Duvarlar yıkılmış, yollar kazılmış ve alt yapıya varıncaya kadar ilçede ciddi bir tahribat var. Camileri ve ardından okulları yakılmış. İlçeden göç etmek zorunda kalanların gittikleri ilçelerde hane sayıları 2-3 kat arttı. Akraba veya eş-dost olan birden fazla aileler aynı evi paylaşmak zorunda kaldılar.

Yazarın Diğer Yazıları