Eyüp Güzel

Türkiyelileşme ve eğitimi boykot

Eyüp Güzel

  • 1713

Devletin geçmiş yıllarda red, inkar ve asimilasyon politikaları karşısında, ülkemizde belki de sessiz bir devrim sayılacak olan AK Parti Hükümetleri tarafından devletin kanallarında Kürtçe televizyon açıldı. Kürtçe şarkılar, Kürtçe haberler, Kürtçe programlar… Hepsi devletin resmi kanalındaydı. TRT-Şeş ilk açıldığında karşı çıkanlar ülkenin batısındaki ulusalcı ve Türk milliyetçilerinden daha çok Kürt milliyetçileriydi. “Devlet, Kürtleri kandırıyor, bu açılımlar yeni bir asimilasyon politikasıdır” diyen Pkk ve dönemin siyasal uzantısı, Kürtçe televizyon kanalı açılmasına fena içerlenmişlerdi. 

Okulların ilk açıldığı gün, yeni başlayacak öğrenciler ve velileri için heyecan, haftalar belki de aylar öncesinden başlar. Esasında yeni eğitim-öğretim yılının ilk zili çaldığında heyecan; öğrencisinden, velisine, öğretmeninden okul idarecisine kadar herkesi kuşatıyor. Ancak bu heyecandan Kürt çocuklarına ve velilerine “nasiplenmeyeceksin” diyen bir yapı, kendi varlığını yine gösterdi.

Pkk, Kck ve Hdp, yeni eğitim-öğretim yılında “eğitimi boykot” çağrısı yaptılar. Hdp, Türkiyelileşeceği iddiasında bulunan bir parti olarak yeni yılın ilk çalan zilinde “Türkiyelileşme” konusunda sınıfta kaldığını bir kez daha gösterdi. 

Yazarın Diğer Yazıları