Ufuk Turhan

Leviathan kelimesi ve zavallılık!

Ufuk Turhan

  • 1782

Ortada olan verilerle konuşalım; 

 

Dünyanın tüm sahalarında üretilen doğalgaz miktarı 2014 yılı itibarı 73 milyar cubic feet. 

 

İsrail'in ABD'li Nobel Enerji ile birlikte Leviathan sahasında keşfettigi rezerv miktarı 1 trilyon cubic feet!! 

 

Burası Doğu Akdeniz'de sadece bir saha İsrail'in Leviathan sahası dediği bölge dünyada bir yılda çıkan gazın on dört katı!!! 

 

Henüz tam kapasite üretime başlamadı saha.

Doğu Akdeniz'in tümündeki rezerv miktarı yüz trilyon cubic feet. Yani dünyada bir yılda üretilen doğalgazın yüz kırk katı!! 

 

Suriye'de savaş niye varmış diyorlar ya asıl olmassa şaşırırdım. Kıta sahanlığı ve dağıtım hatlarına bakın ve savaş nereye kadar genişletilmek istiyor anlayın. 

 

ARTIK UYANALIM 

    

 Koca koca profesörler, sözde enerji uzmanı danışmanlar çıkıp "İsrail'den gaz alalım" diyor, kamuoyu oluşturuyorlar. Mesut Yılmaz döneminde imzalanan Mavi Akım adı verilen projede de aynı oyunu oynamışlardı bize. 

Bunların gazıyla biz Rusya'dan dünyaya sattıklarının iki katı fiyatına gazı aldık, adamların ekonomisine can suyu kattık hala da katıyoruz. Bize "Gaz alın" telkinlerinde bulunanlar da güzelce komisyonlarını aldı.  

 

Şimdi de kıta sahanlığımızda bulunan yani zaten bizim olan gazı "Satın alalım İsrail'den" diyenleri ne yapacağız peki?  

   

Belki de başkanlık sistemi bundan dolayı iyidir. Bunları tek tek sıraya sokup ağızlarını burunlarını kırma şansınız olur. Mevcut düzen kansızları koruyor ve çok güzel kamufle ediyor çünkü.  

Ancak ortada küçük bir sorun var, ağzı burnu kırılacak olan bir adam ileriki bir tarihte mesela bundan 30 yıl sonra başımıza başkan olursa biz halk olarak ne yapacağız? 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları