Varol Yüksel

MİRAC KANDİLİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Varol Yüksel

  • 1752


 

MİRAÇ

Miraç gecesi ehemmiyetini kainata rahmet olarak gönderilen Peygamber efendimizin İsra ve Miraç mucizesinden almaktadır. 

İsra: Gece yürüyüşü ve yolculuğu manasına gelirken, Miraç; yükseğe  çıkmak manasına gelen "uruç" tan alınmıştır.

Miraç mucizesi, efendimize gelen risaletin onikinci yılında, Mekke'den Medine'ye yapılan hicretten onsekiz ay önce, Recep ayının yirmiyedinci gecesinde vuku bulmuştur.

Miraç; Peygamber efendimizin ruh ve bedeniyle alemlerin rabbinin huzuruna yükseldiği ve kemalatın mertebelerinde seyahat ettiği en büyük mucizelerden bir tanesidir. 

Rabbimiz, Miraç mucizesiyle efendimizin üstünlüğünü ve kendi yanındaki makamını melek'lere ve gök ehline göstermek istemiştir.(Sözler s.540 Bediüzzaman)

Bütün kandil gecelerinde yapılabilecek ve yapılması gereken önemli bir takım afv ü mağfirete nail olma, ecr ü sevap kazanma, manevî terakki kaydetme, bela ve musibetlerden kurtulma ve rıza–i İlâhiye ulaşma vesileleri vardır ki, bunlardan bazılarını maddeler hâlinde kısaca ve toplu olarak  hatırlan bir yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

MİRAÇ GECESİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?

1. Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

Bediüzzaman Hazretleri:

“Leyle–i Mi’rac, ikinci bir Leyle–i Kadir hükmündedir. Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar. Şirket–i maneviye sırrıyla, inşâallah her biriniz kırk bin dil ile tesbih eden bazı melekler gibi, kırk bin lisan ile bu kıymetdar gecede ve sevabı çok bu çilehanede ibadet ve dualar edeceksiniz ve hakkımızda gelen fırtınada binden bir zarar olmamasına mukabil, bu gecedeki ibadet ile şükredersiniz.”

sözleriyle bu gecenin manevî bir fırsat bilinip değenlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmişlerdir.

Mİ'RAC GECESİ NAMAZI

“Bu bağlamda, fıkıh kitaplarında bir Mi’rac gecesi namazından bahsedilmektedir ki, kılınması müstahsen görülmüştür: On iki rek’attir. Her rek’atında Fatiha sûresiyle beraber herhangi bir sûre okunarak iki rek’atte bir selâm verilir. Sonra da yüz kere “Sübhânellâhi velhamdü lillahi vela ilahe illallâhü vellâhü ekber.” denilmelidir. Müteakiben ise yüz kere tövbe ve istiğfar edilip, yüz kere de Efendimiz (sas)’e salât ü selâm getirilmelidir. Gündüzünde de oruçlu bulunmalıdır; zira bu hâlde günaha dair olmaksızın yapılacak her duanın kabul edileceği inayet–i İlâhîden umulur. Ayrıca bütün mü’minlere dua etmeyi de unutmamalıdır."

Rabbim, bu geceyi hakkıyla eda edenlerden ve af edilenler zümresine iltihak edenlerden eylesin. Cennette efendimize komşu olanlardan eylesin.

Rabbim, Müslüman aleminde yaşayan  bu sıkıntılı günlerin bir an evvel sona ererek güneşli ve güzel günlerin gelmesine bu geceyi vesile kılsın, milletimizin birlik ve bütünlüğüne kasteden şer odaklarını kahr-ı perişan eylesin, kahraman Mehmedciğimize, polisimize ve tüm güvenlik güçlerimize hayırlı muvaffakiyetler ihsan eylesin.

Ya Rabbi, bu mübarek gecenin yüzü suyu hürmetine  ittihad-ı İslam önündeki tüm maniler artık son bulsun, yıllardır kargaşa, terör belası ve savaşlarla kırdırılan islam aleminin yüzü artık gülsün, bize merhamet et, bize acı ve bizleri makara-ı saltanatına al.
 

Yazarın Diğer Yazıları