'Zika virüsü seyahatlerle taşınabilir'

Ervek Müdürü Prof. Dr. İnci, 'Endemik bölgelerde yaşayan insanlar, bu dönemde aldıkları virüsü seyahatlerle dünyanın çeşitli ülkelerine taşıyabilirler' dedi.

  • 927

Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, sivrisineklerle bulaşan ve kusurlu doğumlara neden olduğu düşünülen Zika virüsünün, seyahatlerle dünyanın çeşitli ülkelerine taşınabileceğini kaydetti.

İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brezilya başta olmak üzere Orta Amerika ülkelerinde endemik olarak bulunan Zika virüsünün, Avrupa'da da görülmeye başladığını hatırlattı.

Endemik bölgelerde yaşayan ve enfekte olan insan veya hayvanların aldıkları virüs ya da başka bir hastalık etkenini seyahatlerle dünyanın çeşitli ülkelerine taşıyabildiklerini vurgulayan İnci, bundan sonraki süreçte vektör (hastalık taşıyıcı) adı verilen sivrisineklerin veya diğer bulaştırıcıların etkili olduğunu ifade etti.

Zika virüsünün de sivrisineklerle bulaştığına dikkati çeken İnci, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu dönemde asıl üzerinde durulması gereken husus sivrisineklerin kışlama ve üreme alanlarının belirlenmesidir. Sivrisinekler kışı kapalı mekanlarda geçirirler. Özellikle şehirlerde apartmanların kalorifer dairelerinde, bodrum katlarında, apartman boşluklarında, asansör kuyularının yanı sıra sitelerin kapalı yüzme havuzu ve spor alanlarında, otellerde, sosyal tesislerde ve hastanelerde benzeri alanı tercih ederler. Özellikle kapalı yüzme havuzu bulunan alanlar hem sulu bir ortam olması hem de ortam ısısı itibariyle sivrisinekler için uygun üreme mekanı olabilirler.'

'Virüs seyahatlerle taşınabilir'

İnci, uluslararası seyahatlerle taşınabilen hastalık etkenlerinin vektörlerle buluşturulmaması gerektiğini vurgulayarak, 'Vektörlerle bulaşan hastalıkların nerede, ne zaman, nasıl karşımıza çıkacağı belli değildir. Bu yüzden hastalığın insan hareketleriyle kıtalar arasında yayılmasına engel olunmalıdır. Bu virüsü taşıyan kişilerin sivrisinek gibi vektörlerle buluşmasına izin verilmemelidir. Uluslararası seyahatlerde buna dikkat edilmelidir' dedi. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme