Ufuk Turhan

Çukurdan çıkış ve toryum

Ufuk Turhan

  • 2800

Atom numarası 90. Dünyanın her yerinde fazlasıyla bulunuyor. Yeryüzü ölçeğinde uranyumun tam 3.24 katı bir rezerve sahip. Türkiye'deki rezervi ülkenin 500 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyelde. Toryum (thourium) enerji üretiminde uranyumdan 250 kat daha etkili. 250 ton uranyumdan 1 GW elektrık enerjisi üretimi mümkünken 1 ton toryumdan aynı miktarda elektriği üretmek mumkun. Urettigi nükleer atık Uranyumun 250 de biri ve aktiflik derecesi sadece 300 yıl.Uranyumun ise 10 bin yıl.

Tum bunlar dogruysa ve Thorium bu kadar etkili bir radyoaktifse neden kullanılmıyor. Aslında olayın bam telide burada kopuyor Thorium USA de kullanılıyor ülkenin ikibin ayrı noktasında askeri tesislerde ucak gemilerinde kullanılan tek bir radyoktif madde var oda Thorium Reaktörleri.

ABD sozkonusu reaktörleri kullanırken aynı anda dunyaya yaydıgı kanı Thorimun un kesinlikle islenemez ve kullanılamaz bir element oldugunu algılatmak.Sırf bu amaca hizmet icin oluşturulmuş milyarlarca dolarlık bütçeler bulunuyor.

Çesitli unıversitelerden bilim adamları satın alınıyor ve Bilim adamlarında Thorium sankı islevsizmıs bır algı yaratılıyor. Rusya konunun farkında ancak Dogalgaz Okyanusları üzerinde karanlık ımparatorluklar kurmus bir ülkeden Thorium un dunyadaki sefaleti sona erdirecek yegane madde oldugunu deklare etmesi saflıktan baska neyle izah edilebilir. Ayrıca Rusyanın en büyük ihrac kalemlerinin ikincisi su an ülkemizdede kurulma asaması devam eden Uranyum Nükleer santralleri.

Amerikada ordu ve askeri tesislerin arac ve gereclerini ureten Loockheed Martin firmasının North Dakota daki tesiste Thorium Santrali uretim bandı bulunuyor. Sozkonusu banttan 40 feet contaynır büyüklügünde ve 100MW gücünde gunde bir adet reaktor uretimi gerceklesiyor.

Tekrar basa dönelim Thorium dan nükleer silah uretimi kesinlikle imkansız!! Yani bu yolda uretim icin adım atacak hic bir ulke Dunydaki Nükleer Komisyonların kıskacına alınamaz. Thorium ile calışacak reaktörlerin uretimi cooling towers sogutma unitelerine gerek olmadıgı icin cok kısa bir zaman diliminde gerceklesiyor.Seyyar bır sekilde 40 feet lik contenyırlara sıgdırılabiliyor.Turkiyede konunun uzmanı isimler olmaya bilir yada 7 si bir anda sehit edilmis olabilir ancak USA de konunun uzmanı cok deneyimli Turk muhendis ve bilimadamlarından olusan bir kadro toplanması ülkemiz icin cok kolay bir hamle.

3 yıl gibi bir sürede uretime gecilebilecek Thorium Generatorleri yalnız ulkemizin degil Ortadogununda Cehennem cukurundan çıkması için yegane yol.Sehit Baskan Muhsin Yazıcıoğlu ve 2008 yılında ucak kazasında sehit edilmis 7 bilimadamının aziz ruhlarını şaad etmek icin bir kez daha sormak istiyorum Thorium Türkiyede kullanılmaya henuz neden baslanmadı? Kullanılmasının önundeki engel yada engeller neler? Konuyla ilgilenen türk uzman ve danısmanlar olayın ciddiyetinden ne kadar haberdar?Sozkonusu danısmanlardan USA nin telkin rüsvet ve hatta emirleri ile konuyu hasıraltına iten kimse varmı?Son bir soru sozkonusu danısmanlardan Rusyanın telkin ve rusvetleri ile konuya kulak tıkamıs kimse mevcut mu?

Yazarın Diğer Yazıları