• Haberler
  • Dünya
  • Esad sonrası Suriye'de ilk seçimler: Şam ile SDG arasındaki gerilim sürüyor

Esad sonrası Suriye'de ilk seçimler: Şam ile SDG arasındaki gerilim sürüyor

Suriye'de Beşar Esad sonrası ilk parlamento seçimleri 8 Aralık 2024'te yapıldı SDG kontrolündeki Rakka ve Haseke'de seçimler güvenlik gerekçesiyle düzenlenmedi. Şam ile SDG arasındaki gerilim, mutabakatın uygulanmasındaki sorunlar ve bölgesel güç mücadeleleriyle sürüyor.

  • 12

 Beşar Esad yönetiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından Pazar günü yapılan Suriye parlamento seçimleri, Şam ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki gerilimi sürdürdü.


Gerilim, 10 Mart’ta imzalanan ve SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonunu da kapsayan mutabakatın uygulanmasındaki sorunlardan kaynaklanıyor. SDG denetimindeki Rakka ve Haseke eyaletlerinde seçimler yapılmazken, geçici hükümet yetkilileri bunu istikrar ve güvenlik gerekçesiyle açıklıyor. SDG ve destekleyen kurumlar ise seçimlerin kapsayıcı ve demokratik olmadığını savunuyor.


Suriye’nin kuzey ve doğusu fiilen SDG kontrolünde bulunuyor ve bu bölgeler Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin etkisi altında. Türkiye, SDG ve YPG’yi “terör örgütü” olarak tanımlıyor ve Suriye ordusuna entegrasyon çağrısı yapıyor.

10 Mart mutabakatının uygulanması için Paris’te ABD ve Fransa arabuluculuğunda bir konferans planlanmış, ancak Şam yönetimi Ağustos ayında katılmayacağını açıklamıştı. Bunun ardından Halep ve çevresinden zaman zaman çatışma haberleri geldi, her iki taraf da stratejik bölgelerde güçlerini takviye etti.

Son günlerde Halep ve Haseke’den çeşitli şiddet olayları bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), geçici hükümet güçlerinin Deyr Hafir ve Tişrin Barajı çevresine takviye güç gönderdiğini ve SDG’nin bunları engellediğini öne sürdü. SDG ise Şam güçlerini sivilleri hedef almakla suçladı; Suriye Savunma Bakanlığı ise bu iddiaları reddederek yanıt verdiklerini açıkladı.

Seçimlerde, Suriye hükümetinin belirlediği yaklaşık altı bin kişi 140 milletvekili seçti, kalan 70 sandalyeyi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara atayacak. Haseke ve Rakka eyaletleri ile Süveyda, güvenlik gerekçesiyle seçim kapsamına alınmadı. SDG, bu bölgelerde seçimlerin kapsayıcı olmadığını savunuyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, 6 Ekim’de SDG lideri Mazlum Abdi ile görüştüğünü duyurdu. Barrack, taraflar arasındaki görüş ayrılıklarına rağmen ABD’nin Suriye’de işbirliğine dayalı barış ve refah çabalarını desteklediğini belirtti.

Türkiye, SDG’yi özellikle İsrail ile işbirliği yapmak ve Şam ile entegrasyonu engellemekle suçluyor. Dışişleri Bakanı Fidan, Ağustos ayında Şam’daki basın toplantısında SDG’ye sert uyarılarda bulundu ve “İsrail’in Suriye’deki maşası olmaktan vazgeçmesi” çağrısı yaptı. SDG ise, saldırılara karşı öz savunmada bulunduklarını ifade ediyor.

Bakmadan Geçme

Haber Platosu - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!