Amerika'dan flaş Sezgin Baran Korkmaz açıklaması

Sedat Peker'in videolarıyla 2 aydır Türkiye gündemine oturan ve cumartesi günü ABD'nin girişimleriyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz konusunda Amerikan makamları yakın takibini sürdürüyor. Bu konuda son açıklamayı ABD Adalet Bakanlığı yaptı.

  • 1282
TAKİP ET

AKAJANS - Sedat Peker'in videolarıyla 2 aydır Türkiye gündemine oturan ve cumartesi günü ABD'nin girişimleriyle Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz konusunda Amerikan makamları yakın takibini sürdürüyor. Bu konuda son açıklama ABD Adalet Bakanlığından geldi.

Bakanlık, Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz ile alakalı yazılı açıklamasında, "Türk işadamı Avusturya'da 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladığı iddiasıyla tutuklandı" bilgisini paylaştı.

Akajans'ın haberine göre, Bakanlığın açıklamasında, Korkmaz, ABD Adalet Bakanlığının talebi üzerine 19 Haziran'da Avusturya'da tutuklandı. Açıklamada, bu tutuklamanın, 28 Nisan'da Utah, Salt Lake City'de federal bir büyük jüri tarafından iade edilen ve kapağı 21 Haziran'da açılan ve önceki iddianamenin yerine geçen bir iddianamenin ardından geldiği vurgulandı. Yeni iddianamede Sezgin Baran Korkmaz'a bir adet kara para aklamak için komplo kurma, 10 adet elektronik dolandırıcılık ve bir adet resmi kovuşturmayı engelleme suçlaması yöneltildi.

Eski iddianameye göre Korkmaz, Türkiye ve Lüksemburg'da kontrol ettiği banka hesapları aracılığıyla 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladı. İddiaya göre, Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan'ın şirketleri Washakie Renewable Energy tarafından biyodizel üretimi ve satışı için 1 milyar doların üzerinde yenilenebilir yakıt vergisi kredisi için gerçek dışı iddialarda bulunarak ABD Hazinesini dolandırma planı söz konusu.

Korkmaz ve suç ortaklarının, dolandırıcılıktan elde edilen geliri Türk havayolu Borajet'i, Türkiye ve İsviçre'deki otelleri, Queen Anne adlı bir yat ve İstanbul Boğaziçi'nde bir villa ve apartmanı satın almak için kullandıkları iddia ediliyor.

İddianamede ayrıca Korkmaz'a 10 adet elektronik dolandırıcılık suçlaması da yöneltiliyor.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:

"İddia edildiği gibi Korkmaz, Jacob Kingston ve Isaiah Kingston'ı ismi açıklanmayan hükümet yetkilileri aracılığıyla federal büyük jüri soruşturması ve hukuk davalarından koruma sağlayabileceğini yanlış bir şekilde sunarak dolandırmak için bir plan tasarladı.

ABD, bu suçlamalarla yüzleşmek üzere Utah Bölgesi ABD Bölge Yargıcı Jill Parrish'in huzuruna çıkabilmesi için Korkmaz'ı ABD'ye iade etmeye çalışacak. Korkmaz suçlu bulunursa, kara para aklama suçundan 20 yıl, her bir elektronik dolandırıcılık suçundan 20 yıl ve engelleme suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılacak. Yargıç Parrish, ABD Hüküm Yönergeleri ve diğer yasal faktörleri göz önünde bulundurarak herhangi bir cezayı belirleyecektir.

Duyuruyu Adalet Bakanlığı Vergi Bölümünden Vekili Başsavcı Yardımcısı Stuart M. Goldberg ve Utah Bölgesi için ABD Vekili Andrea T. Martinez yaptı.

IRS Suç Soruşturması, Çevre Koruma Ajansı Kriminal Soruşturma Birimi ve Savunma Bakanlığı DCIS davayı araştırıyor. Adalet Bakanlığı'nın Uluslararası İlişkiler Ofisi önemli bir yardım sağlıyor."

Dava avukatları Richard Rolwing ve Arthur Ewenczyk ile Adalet Bakanlığı Vergi Bölümünden Kıdemli Dava Danışmanı John Sullivan davayı kovuşturuyorlar."

Akajans

Bakmadan Geçme