Hayatını engelli sporuna adadı

Kendisi de böbrek hastası olan ve diyalize giren Bedensel Engelli Yüzme Milli Takımı Antrenörü Osman Çullu, hayatını engellilerin spor yapmasına adadı.

  • 711

Kendisi de böbrek hastası olan ve diyalize giren Bedensel Engelli Yüzme Milli Takımı Antrenörü Osman Çullu, hayatını engellilerin spor yapmasına adadığını belirterek, 'Onlar için bütün hayatımı ortaya koydum. Onlarsız yaşayamam' dedi.

Hırvatistan Açık 2016 yarışlarında 21-24 Ocak'ta mücadele edecek Bedensel Engelli Yüzme Milli Takımı, çalışmalarına Cebeci Spor Kompleksi'nde gerçekleştirdiği kampla devam ediyor.

Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni engelli sporcuları geleceğe hazırlamayı amaçladıklarını aktararak, 'Engelliler sporu Türkiye'de yavaş yavaş rayına oturuyor. İlgilenen ve çalışanların çok olduğunu, bazı tesislerin engellilerin kullanımına tahsis edildiğini görüyoruz. Sporcu sayısı da çalışan sayısı da arttı' dedi.

Böbrek yetmezliği sebebiyle diyalize giren Osman Çullu, bütün sıkıntılarını engellilerle ilgilenerek unuttuğunu anlatarak, 'Ben onlarla yaşıyorum. Onlar benim hayatım. Engelli sporcuların hepsi benim canım. Engelliler için bütün hayatımı ortaya koydum. Onları çok seviyorum. Onlarsız yaşayamam. Bütün emeğimi onlara helal diyorum. Sanırım onlar beni seviyor, ben de onları seviyorum. Onlardan koparsam hayatta olmam diye düşünüyorum' ifadelerini kullandı.

Çullu, engellileri ailesi gibi gördüğünden bahsederek, şöyle devam etti:

'Ben 1993 yılında başladığım engelli sporunda hayatımı yaşıyorum. Onları ailemden biri olarak kabul ettim. 2011 yılının sonuna kadar bir rahatsızlığım da yoktu. O zaman bir milli takım kampında gıda zehirlenmesi yaşayıp, sağ kulağımdaki duyma yetimi kaybettim. 2011 yılında Avrupa şampiyonu olduktan sonra sporcularım İstanbul'a transfer oldu.

Bu arada bir boşluk yaşadım ve doktora gittim. Onlar da böbreklerimden rahatsız olduğumu ve diyalize başlamam gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine başladım. Çok ağır bir hasta değilim. Buna herkes şaşırıyor. Haftada 3 gün diyalize giriyorum ama antrenman saatlerinin dışında. Beni engelleyen bir durum yok. Herkes diyalizden çıkınca zorlanıyor ama ben koşarak geliyorum. Beni zorlayan bir şey yok. Sadece diyalize girdiğim zaman var.'

Yurt dışındaki turnuvalara gittiğinde diyaliz masraflarını kendisinin karşıladığını vurgulayan Çullu, 'İskoçya'da şampiyonaya gittiğimde diyalize girdik. Hırvatistan'da da elçilik vasıtasıyla bir diyaliz merkezi ayarladık. Bunların masrafını hiçbir zaman devletime yük etmedim. Hepsini kendim ödüyorum. İstesem heyet yoluyla yüzde 90 engelli raporu bile alabilirdim ama almadım' şeklinde görüş belirtti.

Antrenör Çullu, en büyük destekçisinin engelli sporcularla 365 gününü geçiren aileler olduğunu belirterek, 'Bende engelliler için para konuşulmaz. İlk günden beri hiçbir ücret almadım, almam da... 24 senedir ücretsiz çalışıyorum. Bütün problemlerimi, onlarla unutuyorum. Engellilerin normal insanlar gibi görülmesini istiyoruz. Bütün engellilerin suyla buluşmasını amaçlıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme