HDP Genel Merkezine saldırı

Hakkari'nin Dağlıca bölgesi ve Iğdır Dilucu Sınır Kapısı'ndaki terör saldırılarına tepki gösteren bir grup, HDP Genel Merkezi'ni tahrip etti. HDP'li Bakan Konca, genel merkezde incelemelerde bulundu.

  • 1751

Teröre tepki amacıyla Kızılay'da toplanarak protesto gösterilerinde bulunanlardan bir grup, HDP'nin BüklümSokak'taki genel merkezine yürüdü.

Binanın çevresinde tedbir alan polis ekiplerini aşan gruptan bazıları, sloganlar atarak binaya taş attı, parti tabelasını ve bayraklarını indirdi.

Bunun üzerine, takviye çevik kuvvet ekipleri, bina önünde toplanan gruba biber gazıyla müdahalede bulundu. Bu sırada, binanın ikinci katından duman yükseldi.

Gruptakiler, parti binasında bulunanlara fiziki olarak herhangi bir şekilde saldırmadı.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürülen yangını çıkardığı öne sürülen bir kişi gözaltına alındı.

BİLGEN'İN AÇIKLAMASI

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP Genel Merkezi'nin protestocular tarafından tahrip edilmesinden sonra binada incelemelerde bulundu.

Bilgen, bir grup partiliyle Gaziosmanpaşa Büklüm Sokak'taki HDP Genel Merkezi'ne geldi.

İnceleme sonrasında gazetecilere açıklamada bulunan Bilgen, 'Biz mesajı aldık ve hala da izliyoruz' dedi.

Bilgen, demokratik protestolara gazla müdahale edenlerin, bu gruplara müdahale etmediğini ileri sürdü.

Bir gazetecinin binanın içerisindeki son durumu sorması üzerine Bilgen, binanın içerisinin yakılıp yıkıldığı söyledi. Bilgen, burada gözaltı olup olmadığını gördükten sonra ona göre gereğini yapacaklarını belirtti.

Bilgen, olay sırasında binada HDP'lilerin bulunup bulunmadığı sorusuna, binada parti yöneticisi Ahmet Karataş ve iki danışmanın bulunduğu yanıtını vererek polisin olup biteni izlediğini öne sürdü.

- 4 gözaltı

Bu arada, Bilgen binada incelemelerde bulunduğu sırada çevik kuvvet tarafından araç ve yaya trafiğine kapatılan Büklüm Sokak ulaşıma açıldı.

Genel merkezin bulunduğu sokağın birleştiği Tahran Caddesi'ne gelen bir grup, sloganlar atarak tekbir getirdi. Bunun üzerine Büklüm Sokak'taki HDP'liler de slogan atmaya başladı. Çevik kuvvet polisi, araçlarıyla gelen grup ve HDP'liler arasında barikat kurdu. Bir süre karşılıklı slogan atılmasının ardından grup, polis tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.

HDP Genel Merkezi'ndeki yangınla ilgili gözaltına alınan kişinin emniyetteki sorgusunun devam ettiği öğrenildi.

Parti genel merkezinin bulunduğu Büklüm Sokak'a girmek isteyen bir minibüs içerisindeki iki kişi ile sonrasında Tahran Caddesi'ne girmek isteyen gruptan polise mukavemet eden bir kişi gözaltına alındı.

Bu arada yurt genelinde HDP binalarına yönelik gösteri yürüyüşleri de gerçekçekleştirildi.

HDP'Lİ BAKAN KONCA PARTİSİNİN GENEL MERKEZİNDE

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, HDP Genel Merkezi'ne yönelik saldırıya ilişkin, 'Cam, çerçeve kırılır, canlar ölmesin. Bu bina toptan gitsin ama insanlar ölmesin' dedi.

Konca, saldırıya uğrayan partisinin genel merkezine gelerek incelemelerde bulundu. Konca, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Cam, çerçeve kırılır, canlar ölmesin. Bu bina toptan gitsin ama insanlar ölmesin' ifadesini kullandı.

Siyasi partilerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Konca, 'Buraya yönelik saldırı demokrasiye yönelik bir saldırıdır. Devlet kurumunun bu saldırıları önlemesi ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerek' diye konuştu.

Konca, parti binası önünde ise İstanbul'dan döndükten sonra ilk olarak parti genel merkezine geldiğini kaydetti.

Konca, Türkiye genelinde 128 HDP binasında ciddi manada hasar olduğunu belirterek, bir kısım illerde de protestoların devam ettiğini söyledi. Halkı soğukkanlı olmaya davet eden Konca, 'Bu, toplumu bölme ve düşmanlaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Lütfen soğukkanlı olalım. Bu sorunların üzerinden gelmek için kardeşliği öne çıkaralım' değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin herhangi bir yetkiliyle görüşüp görüşmediğine ilişkin sorusuna ise Konca, hiç kimseyle görüşmediği yanıtını verdi.

Konca'nın genel merkezdeki incelemeleri sırasında 15-20 kişilik bir grup, binaya  saldırı girişiminde bulundu. Grup, bina önünde bekleyen TOMA'dan tazyikli su ve biber gazı sıkılarak uzaklaştırdı. Bu sırada bina önündeki HDP'li grup, diğer grup aleyhinde slogan attı.

Öte yandan, saldırıya uğrayan genel merkez binasının önünde olay yeri inceleme ile itfaiye ekiplerinin incelemeleri sona erdi.

Büklüm Caddesi ve birleştiği Tahran Caddesi yaya ve araç trafiğine kapalı tutulurken, HDP'lilerin bina önündeki bekleyişleri sürüyor.

Bu arada, basın mensuplarının binanın yanan bölümlerinden görüntü almasına izin verildi. Arşiv bölümünün bulunduğu binanın ikinci katının kullanılamaz hale geldiği ve partililerin hortumla su sıkarak soğutma çalışmalarına devam ettiği gözlendi.

Bakmadan Geçme