Körfez şimdi bambaşka

Türkiye, 30 Haziran 2016 Perşembe günü tarihi bir güne tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yap-işlet-devret alt yapı projelerinden Gebze –Orhangazi-İzmir Projesi'nin en önemli bölümünü teşkil eden Gebze TEM Kavşağı ile Gemlik Kavşağı arası otoyol ve Osmangazi Köprüsü tamamlanarak hizmete açıldı.

  • 2562

Türkiye, 30 Haziran 2016 Perşembe günü tarihi bir güne tanıklık etti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yap-işlet-devret alt yapı projelerinden Gebze –Orhangazi-İzmir Projesi'nin en önemli bölümünü teşkil eden Gebze TEM Kavşağı ile Gemlik Kavşağı arası otoyol ve Osmangazi Köprüsü tamamlanarak hizmete açıldı.

 

Bu dev eserin açılması ile İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indi.

Osmangazi Köprüsü; Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yap-işlet-devret projelerinden İstanbul – Bursa – İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli bölümünü oluşturan Gebze TEM Kavşağı ile Gemlik Kavşağı arası Otoyol ve İzmit Körfezi'ni, Dilovası'ndan Hersek Burnu'na bağladı.

EN BÜYÜKLER ARASINDA

Osmangazi Köprüsü, 252 metre kule yüksekliği, 35.93 metre tabliye genişliğine sahip, 1.550 metre orta açıklığı ve toplam 2.682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü, Avrupa'da ise 2'inci sırada yer alıyor.

Bu proje, İstanbul'u İzmir'e 9 saat yerine 3,5 saatte kavuştururken, bölgenin  ve Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak.

2 SAATLİK KÖRFEZ GEÇİŞİ 6 DAKİKAYA İNDİ

İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, Osmangazi Köprüsü sayesinde 6 dakikaya indi. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 9 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Türkiye'nin yüz akı yatırımlarından biri olan projenin hizmete alınması töreni devletin zirvesini bir araya getirdi.

Tören, başından sonuna kadar projeyi himaye ve teşvik eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Törene, Türkiye'yi ziyaret eden Arnavutluk Cumhurbaşanı Edi Rama'nın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli, Mehmet Şimşek, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da katıldı.

 

Törene milletvekillerinin yanı sıra Fransa, Japonya ve İtalya'nın Ankara büyükelçileri, milletvekilleri, valiler ve belediye başkanları ile Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da iştirak etti.

 

DOST VE KOMŞU ÜLKELERİN BAKANLARI

Türkiye ile derin dostluk ve komşuluk ilişkileri bulunan kimi ülkelerin bakanları törene katılarak Türkiye'nin gururunu paylaştı. Azerbaycan'dan Ziya Memmedov, Bosna Hersekli Ismir Jusko, Karadağ'dan Ivan Brajovic, Malta'dan Joe Mizzi, Yemen'den Murad Ali Muhammed, Yunanistan'dan Christos Spritzis törende ülkelerini temsil ettiler.

12 KREDİTÖR BANKA

Dev projenin finansmanı 12 kreditör banka ile finansman sağlandı. Akbank T.A.Ş, Finansbank A.Ş, T.C. Ziraat Bankası A.Ş, Türkiye Garanti Bankası A.Ş, Türkiye Halk Bankası A.Ş, Türkiye İş Bankası A.Ş, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş, Deutsche Bank Ag, The Saudi National Commercial Bank, Siemens Bank GMBH, Bank Of China Limited, dev projede kreditör fonksiyonu üstlendi.

HAKLI GURUR

Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, Nurol İnşaat ve Ticaret AŞ,  Özaltın İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ, Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ, Astaldi S.p.A ve Göçay İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ de devletin ve milletin himayesindeki bu projeyi başarı ile gerçekleştirmenin gururunu yaşadı.

   
 

Bakmadan Geçme