• Haberler
  • Gündem
  • 'AB sürecinde Türkiye tarafında eksik olan bir süreç var'

'AB sürecinde Türkiye tarafında eksik olan bir süreç var'

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dedeoğlu, AB sürecinde Türkiye tarafında eksik olan bir konu olduğunu belirtti.

  • 826

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ve İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 'Bir Fikir Olarak Avrupa' toplantı serisi kapsamında 'Tam Üyelik Müzakerelerinin 10. yılında Türkiye-AB İlişkileri' başlıklı toplantıda, Türkiye'nin AB sürecine değindi.

AB'nin aday ülke ilanındaki metodolojisinden siyaseten çıkarak, Türkiye için pozitif anlamda kullandığını ve siyasi karar verdiğini dile getiren Dedeoğlu, 'Bu, Türkiye açısından sevindirici bir durumdu, ancak sonraki yıllarda 'Zamanında dersimize çok da iyi çalışmadık, neden aday ilan ettik?' tartışmalarının uzamasına yol açtı. Müzakerelerin başlamasının gecikmesi ve müzakerelerin 10 yıldır sürüyor olmasının temel sebebini oluşturdu. AB, Türkiye ile ilgili siyasi bir karar verdi, olumlu anlamda. Arkasından gelen dönemlerde 'AB niye siyasi karar veriyor?' diye Türkiye'nin hesap sorma olanakı da elinden alınmış oldu çünkü bir kez Türkiye lehine siyasi karar verildi' dedi.

Beril Dedeoğlu, müzakereci ülke olmanın Türkiye'ye ivme kazandırdığını ve reformların hızlandığını anlatırken, 'ayrıcalıklı ortaklık' gibi yaklaşımların Türkiye-AB ilişkilerinde Avrupa merkezli bir kırılmaya neden olduğunu, Türkiye'nin 'istenmeyen aday ülke' pozisyonuna düştüğünü belirtti.

'Suriyeli göçmenlerin baskı uygulaması, AB'nin Türkiye'ye başka gözle bakmasına yol açtı'

Dedeoğlu, Rusya'nın Suriye'ye inmesi ve Suriyeli göçmenlerin Türkiye'yi aşarak AB'ye baskı uygulaması, AB'nin Türkiye'ye başka gözle bakmasına yol açtığını belirterek, şunları belirtti:

'AB, konseyiyle, komisyonuyla ve üye devletleriyle bu meseleyi, Türkiye ile bir aday ülke olarak konuşmaya ikna oldu. Sadece biz etmedik, Türkiye buna ikna etmedi. Aday ülke olarak bu meseleye birlikte bakılması sorunun birlikte halledilmesi şekline dönüştü. Haklı olarak da Türkiye, 'Birlikteliğimizin kanıtı nerede?' diye sordu. Bundan sonra Avrupa Komisyonu'nda 6 başlık taramasının başlatılmasına karar verildi.'

Bütün müzakere başlıkları açılsa, Türkiye'nin bunların uyumunu sağlayacak dönüşümleri yapsa dahi müzakere başlıklarının kapatılma sürecinin önemli koşullara bağlı olduğunu hatırlatan Dedeoğlu, bu koşulları, 'Her bir başlığın üye devletlerin oy birliğiyle onayı', 'Bütün başlıkların tekrar oylanması' ve 'Bazı ülkelerin halkına sorması' şeklinde sıraladı ve '2023'e yetişmez gibi geliyor bana bütün bu iyimser hava içerisinde. AB sürecinde Türkiye tarafında eksik olan bir süreç var. Halkların ve devletlerin buna onay vermesini sağlayacak kamu diplomasisi, ikili ilişkileri geliştirme, Brüksel'de lobi yapma gibi konularda Türkiye çok mağrur' şeklinde konuştu.

Muhabir: Andaç Hongur

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme

Haber Platosu - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!