• Haberler
  • Dünya
  • 'Bangladeş'te yargı kararları siyasi muhalifleri sindirmeye yönelik'

'Bangladeş'te yargı kararları siyasi muhalifleri sindirmeye yönelik'

Bangladeş'te yargının siyasi muhaliflerin sindirilmesi için araç olarak kullanıldığı ve mahkemenin şeklen dahi usul hükümlerine uymadığını belirtiliyor.

  • 689

Bangladeş'te son olarak Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Motiur Rahman Nizami hakkında da 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında 'insanlığa karşı suç işlediği' gerekçesiyle verilen idam kararının onanmasını değerlendiren uzmanlar, yargının siyasi muhalifleri sindirmek üzere kullanıldığı ve mahkemenin şeklen dahi usul hükümlerine uymadığını belirtiyor.

'Bütün hakimleri ve savcıları doğrudan iktidar partisi atamış durumda'

Bangladeş'te konunun tarafları ve hükümet yetkilileri ile görüşerek bir rapor hazırlayan Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) üyelerinden Avukat Yasin Şamlı, idam kararlarını değerlendirirken, bu mahkemenin kuruluşunun da yargılamalarının da tamamen hukuka aykırı şekilde devam ettiğini anlattı. Kendilerinin yargılamaları Dakka'ya giderek yerinde izlediklerini ve orada sanık avukatları, yüksek mahkeme üyeleri ve adalet bakanı ve başbakan yardımcısı dahil hükümet yetkilileriyle görüşerek bir rapor hazırladıklarını anlatan Şamlı, şunları belirtti.

'Orada siyasi muhalifleri sindirmek üzere yargı kullanılıyor. Bütün hakimleri ve savcıları doğrudan iktidar partisi atamış durumda. Mahkeme başkanı bizim gittiğimiz dönemde iktidar partisinin mensubu olan birisiydi, daha sonra bu hakimin Brüksel'de bir avukatla görüştüğü ve bütün kararları onlardan aldığı ortaya çıktı ve bu görüşmeleri tespit edildi, basına yansıdı. Daha sonra da bu mahkeme başkanı çekilmek zorunda kaldı ama ona rağmen onun yargılamaları geçerli sayıldı ve idamlar onun yargılamaları üzerine verilmiş oldu.'www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme