Amerika 2020'de 19 bin kişiye mezar olan ateşli silahlara karşı teyakkuzda

Amerika'da 2020 yılında silahlı saldırılarda ya da ateşli silahlarla ilgili hadiselerde 19 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdi. Verilere göre bu, 20 yılın en yüksek rakamı. İşte bu kanlı tablo  ABD Adalet Bakanlığını harekete geçirdi.

  • 954
Amerika 2020'de 19 bin kişiye mezar olan ateşli silahlara karşı teyakkuzda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Washington - AKAJANS - Amerikan Adalet Bakanlığı, Suç Silahlarının Kaynaklarını Azaltmak İçin Ateşli Silah Ticareti Görev Kuvvetlerinin kurulduğunu duyurdu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, polis şiddetine karşı halk ayaklanmaları ve protestolar, başkanlık seçimi, Kongre baskınıyla zor bir yılı geride bırakan Amerika’da 2020’de cinayet rekoru da kırıldı. Ülkede 2020 yılında silahlı saldırılarda ya da ateşli silahlarla ilgili hadiselerde 19 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdi. Verilere göre bu, 20 yılın en yüksek rakamı. İşte bu kanlı tablo  ABD Adalet Bakanlığını harekete geçirdi.

Akajans'ın haberine göre Bakanlık, önemli ateşli silah kaçakçılığı koridorlarındaki yasadışı silah kaçakçılığını ele alarak şiddet suçlarını azaltmaya yardımcı olmak için gelecek 30 gün içinde 5 ayrı Ateşli Silah Ticareti Görev Kuvveti’nin teşkil edileceğini duyurdu.

Başsavcı Merrick B. Garland’ın 23 Haziran’da kolluk görevlileri ve yerel ve topluluk liderleriyle, diğer önlemlerle birlikte Adalet Bakanlığı'nın şiddet suçlarındaki yükselişle mücadele etmek için yönetim çapında kapsamlı stratejinin bir parçası olarak üstlendiği bu girişimi tartışacağı bildirildi.

Silahlı şiddetin, son 18 ayda şiddet içeren suçlardaki artışın önemli bir neden olduğuna işaret edilen açıklamada “Bugünkü (dün) eylem, ölümcül atışlarda ve diğer şiddet suçlarında kullanılan yasadışı kaçakçılığı yapılan ateşli silahların arzını engellemede önemli bir adımdır.” ifadesi kullanıldı.

Başsavcı Merrick B. Garland, “Şiddet içeren suçlarla mücadelede yerel ortaklarımızla birlikte çalışmak Adalet Bakanlığı'nın en önemli sorumluluklarından biridir” dedi. “Bugün (dün) bakanlık, şiddet içeren suçları ve yasadışı ateşli silah kaçakçılığını ele almak için somut bir adım daha atıyor. Ateşli silah kaçakçılığı grev kuvvetlerimiz, suç silahlarını trajik sonuçlarla topluluklarımıza yönlendiren ağları araştıracak ve bozacaktır. Bu çaba, toplulukları güvende tutma konusundaki ortak taahhüdümüzü yansıtıyor.”

Kurulacak 5 görev gücü;  New York, Chicago, Los Angeles, San Francisco Körfez Bölgesi ve Washington DC'yi hedef alan önemli ateşli silah kaçakçılığı koridorlarına odaklanacak.  Kurulacak görev gücü, Ateşli silahlar ve patlayıcılar ve ateşli silahların ortaya çıktığı ve suç işlemek için kullanıldığı yerlerde eyalet ve yerel kolluk kuvvetleri ortaklaşa hareket edecek. Görev kuvvetleri, silah kaçakçılığı planlarının eyalet veya yargı sınırlarını aştığı bölgelerde, silahların yasadışı bir şekilde elde edildiği yerlerden şiddet suçları işlemek için kullanıldığı alanlara kadar tüm kaçakçılık ağlarına karşı yaptırıma odaklanılması için bilgi paylaşacak ve ilgili kurumlarla iş birliği yapacak.

Dün, Polis Yürütme Araştırma Forumu'nun ev sahipliğini yaptığı ve ülkenin dört bir yanından yüzlerce kolluk görevlisinin katıldığı bir etkinlikte, Başsavcı Yardımcısı görev gücünün başlatılmasını ele alarak departmanın eyalet, yerel, kabile ve bölge ile yakın çalışma taahhüdünü vurguladı. Suçu azaltmak ve Amerikan halkını daha güvenli hale getirmek için kapsamlı bir yaklaşımın parçası olacak görev gücünün, kolluk kuvvetleriyle ortaklaşa hareket edeceğini ifade etti.

Bugünkü duyuru, Adalet Bakanlığı'nın 26 Mayıs 2021'de duyurulan ve silahlı şiddeti ve diğer şiddet suçlarını önleme, soruşturma ve kovuşturmada yerel toplulukları destekleyen daha geniş Şiddetli Suçları Azaltma Girişimi'ne dayandığı bildirildi. Bu kapsamlı stratejinin bir parçası olarak federal ajanlara ve savcılara rehberlik eden Başsavcı Yardımcısı’nın, şiddet suçlularına silah sağlayan ateşli silah kaçakçılarının ülke genelinde bir uygulama önceliği olduğunu açıkça belirttiği aktarıldı.

Son 20 yılın en yüksek rakamı: 19 bini aşkın can kaybı

Ülkede silahlı şiddet olaylarının kayıtlarını tutan Silahlı Şiddet Arşivi, 2020 yılında silahlı saldırılarda ya da ateşli silahlarla ilgili hadiselerde 19 bini aşkın kişinin öldüğünü duyurdu. Verilere göre bu, 20 yılın en yüksek rakamı.

New Orleans merkezli suç analisti Jeff Asher ise 57 büyük ABD kentindeki cinayetlerin sayısını aştırarak bunların 51'inde suç sayısının arttığını ortaya koydu. Üstelik söz konusu tespit; verilerin paylaşıldığı yerleri ve çoğu geçen 2021'in ekim, kasım ve aralık ayına kadar olanları kapsıyor.

Bakmadan Geçme