Flaş... Erdoğan Destici'yi 'ikna' edebildi mi? BBP 'Evet' mi diyecek? İşte cevabı

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki 90 dakikalık Erdoğan-Destici görüşmesinde alınan kararı Haber Platosu açıklıyor... BBP lideri Destici görüşmeden 'EVET' konusunda 'ikna olmuş' şekilde mi ayrıldı? İşte cevabı...

  • 8727

(HABER PLATOSU - ÖZEL)

Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun arkadaşları 16 Nisan’daki “cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi”ne ilişkin anayasa değişikliği referandumunda EVET mi diyecek HAYIR mı?

Ülkücü camia da AK Parti de bu soruya cevap arıyor.

Aslında AK Parti’nin kafası net bu konuda. Rahatlar. Çünkü BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin hangi yönde beyanda bulunacağı konusunda “kesin bilgi”ye sahip gibi duruyorlar. Neden mi? Anlatalım…

Malum; Destici sürpriz bir şekilde önceki hafta Beştepe’ye çıktı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Kritik ve sürpriz buluşmanın tabii ki tek gündemi vardı; referandum. Erdoğan ve Destici'nin görüşmesi tamı tamına 90 dakika sürdü. Peki kapalı kapılar ardında Erdoğan tam olarak hangi cümlelerle “EVET”e destek istedi? Masaya hangi kartları sürdü? Destici’ye, BBP’den istenen fedakarlık karşılığı ne gibi vaatlerde bulundu? Destici nasıl bir tavır ortaya koydu. Erdoğan, Destici'yi EVET konusunda ikna edebildi mi? Etti ise Destici hangi şartlarla EVET'i kabul etti? Ya da Destici HAYIR diyerek kestirip attı mı?

İşte bu soruların cevabını Haber Platosu açıklıyor.

İŞTE DESTİCİ'NİN KARARI

Lafı uzatmanın anlamı yok. Destici bu görüşmeden “ikna olmuş” şekilde ayrıldı. “HAYIR'ın karşısında, EVET'in yanında" duracak…. Ama bu duruş hangi şekil ve şartlarda tezahür edecek? Detaylandıralım…

Haber Platosu’nun, BBP kaynaklarından edindiği bilgiye göre BBP tepe yönetimi 16 Nisan’daki halk oylamasında “HAYIR dememe” kararı aldı.

Peki bu ne demek?

Şu: BBP kesinlikle HAYIR cephesinin yanında  yer almayacak.

Peki açıkça EVET diyecek mi?

BBP tepe yönetiminin, açıkçası Genel Başkan Destici’nin kapalı kapılar ardındaki yaklaşımı şöyle özetlenebilir: “Açıkça EVET de diyebiliriz, tabanımızı bu konuda serbest de bırakabiliriz. Ama her halükarda HAYIR beyanı ve yönlendirmesinde bulunmayacağız.”

Peki partinin yetkinin kurullarından bu kararı çıkartabilecek mi? İşte orası muamma. Çünkü parti içinde müthiş bir EVET-HAYIR kavgası var. Açıkçası parti bu konuda ikiye bölünmüş durumda.

ÖZNUR’UN “HAYIR”LI İSYANI

Kavganın ilk işaretini Hakkı Öznur verdi.

Partinin ağır toplarından BBP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hakkı Öznur 4 Mart’ta Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenledi.

Bu toplantıda “HAYIR” mesajını deklare etti.

Bunun üzerine parti içinde müthiş bir EVET-HAYIR kavgası başladı.

Akabinde Öznur 7 Mart akşamı BBP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı sıfatıyla kritik bir yazılı açıklama yaptı ve bağıra bağıra “HAYIR” dedi.

“AKP ‘nin getirdiği seyyar tayyar taslağı kabul edilirse Türkiye dünyada “örtülü otoriterlik” ile yönetilen bir ülke diye anılacaktır.” ifadesini kullanan Öznur ekledi:

 “Bu sistem otoriter/ Baas zihniyetlidir. Bu sistem kabul edilirse BAAS rejimi ve Kuzey Kore rejimi ülkeye hakim olur.”

Bunları söylerken şunu da eklemeyi ihmal etmedi:

"Partimizin referandumla ilgili kararını, istişareler bittikten sonra Genel Başkanımız Mustafa Destici açıklayacaktır.”

Ayrıca Avrupa Nizamı Alem Ocakları da kazan kaldırarak “EVET” beyanında bulundu.

Destici de dün akşam Sivas'ta yaptığı açıklamada, "Kararlarını Ankara'ya dönünce açıklayacaklarını" beyan etti. 

Peki bundan sonra ne olacak?

Son karar nasıl verilecek?

"İSTİŞARE" ADI İLE "İKNA" TOPLANTISI

BBP’de 12 Mart Pazar günü İstişare Toplantısı var. Toplantının da tek gündem maddesi var; referandum.

Genel Başkan Destici ve yönetimdeki iki üye yürekleri burkulsa da açıkça “EVET” deme taraftarı. Peki diğer parti kurmayları? Onların da açıkça “HAYIR”dan yana olduğu konuşuluyor.

Peki Pazar günkü toplantıda ne olacak?

Konuşulan şu:

Bu toplantı adı üstünde bir istişare toplantısı olmayacak, tam aksine “ikna toplantısı” olacak.

 

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BBP kararını nihayet açıkladı: EVET / Haber Platosu dün duyurmuştu

Bakmadan Geçme