İşsizlik maaşı şartları nedir ve nasıl alınır?

İşten çıkarılan çalışanların işsiz kaldığı süreçteki tesellisi olan İşsizlik maaşı hangi şartlarda ve nasıl alınabiliyor yazarımız ve İş Hukuku Uzmanı Av. Tuncay Dolu yazdı.

  • 34720

Av. Tuncay DOLU - Haber Platosu ÖZEL)

 

  • İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?
  1. İşinize son verilmeden önceki son 120 gün içinde kesintisiz (sürekli) çalışmış olmak,
  2. Son 3 yıl içinde toplam en az 600 gün sigortalı olarak çalışmış olmak,
  3. Uygun bir çıkış kodu ile işten ayrılmış olmak. Sigortalı bir işte çalışırken kendi istek ve kusuru dışında işine son verilmiş veya çalışanın haklı nedenle iş sözleşmesini feshetmiş olması.
  4. SGK çıkışı verildikten sonra 30 gün içinde (mücbir nedenler hariç) en yakın İŞKUR birimine şahsen veya İŞKUR sitesi üzerinden başvuru yapmış olmak. İşsizlik maaşı başvurunuzu İş Kurumuna gitmeden iskur.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Eğer üyeliğiniz yoksa iş arayan kaydını yaptıktan sonra İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu bölümünden formu doldurarak başvurunuzu yapmanız yeterli olacaktır.

Çalışanın 30 günü geçirmesi durumunda başvuru yapılamaz diye bir şey yoktur. Başvuru yapabilir ancak toplam kazanılan işsizlik maaşı süresinde hak kaybına uğramış olur.

Örnekle açıklarsak; 30 gün içinde başvuru yapmadık ancak işten ayrıldıktan 45 gün sonra başvuru yapmak istedik. Bu durumda başvuruyu 15 gün geçirmiş oluyoruz. Başvuru yapmanızda herhangi bir problem yoktur. Aynı şekilde internetten veya en yakın İş Kurumu biriminden başvurunuzu yapınız. Başvurunuz sonucunda eğer işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsanız 15 gün daha az maaş alırsınız.  6 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsanız 15 gün geç başvurduğunuz için 5 ay 15 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.

Memurlar, askerler, BAĞKUR lular, tarım sigortası ödeyenler yani dediğimiz gibi sigortasında işsizlik sigortası fonu kesintisi olmayan kişiler işsizlik maaşı alamazlar.

  • İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ALINABİLİYOR?

Son 3 yılda,

600 – 899   gün pirim yatması durumunda 6 Ay,

900 – 1049 gün pirim yatması durumunda 8 Ay,

1050 gün ve üzeri pirim yatması durumunda 10 Ay    işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadır.

  • 2016 YILI İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ TL. DİR?

01.01.2016 tarihi itibari ile aylık verilecek minimum işsizlik maaşı 662.TL., en fazla ise 1.307.TL.dir.

İşsizlik maaşı ne kadar alırım diyorsanız. işten ayrılmadan önceki son dört aylık prime esas kazanç dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın %40’ı alınarak bir hesap yapılır. İşsizlik maaş miktarı asgari ücret brütünün (1.647 TL.nin)  %80’ini geçemez.

  • İŞSİZLİK MAAŞI NE ZAMAN YATAR ?

İşsizlik maaşları her ayın son gününde ödenmektedir.

  • İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ BANKADAN ALINIR?

İşsizlik maaşı PTT ile yapılan anlaşma ile çalışan adına yatırılmaktadır. Kimlik ibrazı ile yurt genelindeki  herhangi bir PTT birimine giderek işsizlik maaşı alabilir.

Bakmadan Geçme