Ankara'daki restorasyonu tamamlanan Zincirli Cami ibadete açılıyor

Mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Ulus Anafartalar Caddesi'ndeki Zincirli Camii restorasyonu tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımlarıyla yeniden ibadete açılıyor.

  • 1036

AKAJANS -  Mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Ulus Anafartalar Caddesi'ndeki Zincirli Cami restorasyonu tamamlanarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımlarıyla yeniden ibadete açılıyor.

Akajans'ın haberine göre, korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli olan Zincirli Cami 17. yüzyılın ortalarında inşa edildi.

Şeyhülislam Ankaravî Mehmed Emin Efendi tarafından yaptırıldığı bilinen eser; dikdörtgen planlı, üzeri kiremit kaplı kırma çatı ile örtülü. Harim ve mahfil tavanı ahşaptan yapılan caminin tavanının bütün kenarlarından nakışlarla süslenmiş pervazlar dönmektedir. Müezzin mahfilinin tavanları ince çıtalarla altıgen ve üçgen bölümlere ayrılan caminin kenar pervazları; aşı boyalı, narçiçeği ve yapraklarından oluşan motiflerle süslü.

Ayrı bir güzelliğe sahip minberin üzeri aşı boyalı nakışlarla işlenen cami 15 Aralık 2022 tarihinde ikindi namazı sonrası ibadete açılacak.

Burhan Ersoy: “Cami içerisinde barındırdığı süslemeler ve nakış işlemeleriyle ön plana çıkmaktadır.”

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, yaptığı açıklamada, “Zincirli Camii’ni ihya ederek bir vakıf eserini daha geleceğe taşıdık” ifadesini kullandı.

Ersoy şunları kaydetti:

“Vakıflar Genel Müdürlüğümüz olarak 17. Yy.’ın ortalarında inşa edilen ve korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli Zincirli Camii’nin restorasyonunu tamamladık. Hacı Bayram-ı Veli Camii’ne komşu Zincirli Camii, Ankara’daki vakıf eserlerimiz içerisinde nadide bir değere sahip. İçerisinde barındırdığı süslemeler ve nakış işlemeleriyle ön plana çıkmaktadır.” 

Bakmadan Geçme