Erdoğan Türk siyasi tarihine geçti: 28 Mayıs'ta 17'nci zafer

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs seçimlerinde oy oranlarını artırarak rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alarak 17. zaferini ilan etti. Bu zafer, yerel ve genel seçimler de dahil olmak üzere kazanılan 17. zafer olarak tarihe geçti.

  • 555

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turunun yapıldığı 28 Mayıs 2023'te de ipi göğüsledi ve 13. cumhurbaşkanı seçildi.  Erdoğan, 28 Mayıs'ta oy oranlarını artırarak rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alarak 17. zaferini ilan etti. Bu zafer, yerel ve genel seçimler de dahil olmak üzere kazanılan 17. zafer oldu.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı ve sonuçlar netleşti.

14 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan %49,5, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu %44,88 ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan ise %5,2 oy oranına sahip oldu. Bu sonuçlar doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı seçimi için 28 Mayıs'ta ikinci tur yapılmasına karar verildi.

İkinci tur seçimleri için Türkiye genelinde 973 ilçe ve 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Milyonlarca seçmen, oy kullanmak için sandık başına gitti.

İkinci turda Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarıştı. 28 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, %51 oy oranıyla zafer elde etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1983 yılında Refah Partisi Beyoğlu ilçe teşkilatında başladığı siyasi hayatına bir seçim zaferi daha ekledi.

Bu seçimden sonra, 2004 yerel seçimleri de AK Parti'nin başarısını sürdürdüğü bir seçim oldu. 2007'deki cumhurbaşkanlığı krizinin ardından erkene alınan genel seçimlerde ise oy oranlarını artırdı.

Seçim sonuçları "son dakika" koduyla dünyaya duyuruldu! "Erdoğan zaferini mühürledi" şeklinde haberler yapıldı.

Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öneren Anayasa değişikliği referandumu da Erdoğan'ın zaferiyle sonuçlandı.

2009 yerel seçimleri ve 2011 genel seçimleri de Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki AK Parti'nin açık ara zaferleriyle sonuçlandı. Bu iki seçim arasında 2010'da gerçekleştirilen referandumda da zafer kazanıldı.

2014 yerel seçimleri, Erdoğan'ın AK Parti'deki ilk Genel Başkanlık döneminin son seçimi olarak kaydedildi. Bu seçimden sonra aynı yılın Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde de Erdoğan zaferle ayrıldı. Ardından Genel Başkanlık koltuğuna önce Ahmet Davutoğlu, sonra Binali Yıldırım oturdu. AK Parti, Erdoğan'ın bıraktığı oy oranlarının gerisine düşmeden 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini geçirdi.

2017'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuyla birlikte Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığına yeniden döndü. 2018'deki ilk seçimde yeni sistemin getirdiği Cumhurbaşkanlığı ve Meclis çoğunluğunu elde etti.

Bakmadan Geçme