Yazarımız Cemal İncesoyluer hayatını kaybetti

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde diyabet nedeniyle bir süredir tedavi gören İncesoyluer, sabaha karşı yaşamını yitirdi.

  • 732

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Haber Platosu yazarı Cemal İncesoyluer hayatını kaybetti.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinde diyabet nedeniyle bir süredir tedavi gören İncesoyluer, sabaha karşı yaşamını yitirdi.

İncesoyluer için önce Tokat Gazeteciler Cemiyeti önünde tören düzenlendi. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun da katıldığı törende İncesoyluer’i meslektaşları son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Cemal İncesoyluer'in naaşı ikindi vakti Ali Paşa Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Erenler Mezarlığında toprağa verildi.

İncesoyluer’in vefatı sevenlerini ve basın camiasını hüzne boğdu.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, İncesoyluer’in vefatı dolayısıyla taziye mesajı yayımladı.

Hatipoğlu, “Tokat Gazeteciler Başkanı Cemal İncesoyluer beyefendiye Yüce Mevla’dan rahmet sevenlerine sabır diliyorum.” ifadesini kullandı.

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, sosyal medya hesabından “Geçirdiği rahatsızlık sonucu vefat eden Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal İncesoyluer'e Allah'tan rahmet; ailesine ve tüm basın camiasına baş sağlığı diliyorum.” paylaşımında bulundu. Eroğlu, cenaze töreninin ardından da şu paylaşımı yaptı:

 “Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal İncesoyluer'i, Ali Paşa Camii'nde kılınan namazın ardından ebediyete uğurladık.

Rabbim, mekânını cennet eylesin...”

Cemal İncesoyluer

 

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca da İncesoyluer’in vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.

Karaca’nın taziye mesajı şöyle:

 “Acımız büyük. Federasyonumuzun genel başkan yardımcılığını yapan, çok değerli meslektaşımızı, abimizi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Cemal abimize Allah’tan rahmet, ailesine ve basın camiasına başsağlığı diliyorum.”

Gazeteci Kamuran Akkuş da İncesoyluer’in vefatının ardından hüzünlü bir yazı kaleme aldı. Akkuş, sosyal medya hesabından taziye mesajı paylaşırken İncesoyluer’le ilgili anılarına da yer verdi.

Akkuş’un paylaşımı şöyle:

VEFALI DOST, GAZETECİ-YAZAR CEMAL İNCESOYLUER’E VEDA

 

“Yollarımız 1993’te İstanbul’da Beklenen Vakit gazetesinde kesiştiğinde ben İstanbul istihbarat servisinde görevli bir muhabir, kendisi de Reklam ve Dış İlişkiler Yönetmeni idi. Henüz 19’umda idim o ise 32 yaşındaydı. Hitabıyla, üslubuyla, ses tonuyla, duruşu ve kıyafeti ile haza bir Osmanlı beyefendisi idi.

Sonra… Araya yıllar ve yollar girdi...

1995’te Nabi Avcı’nın yayın yönetmenliğinde Yeni Şafak gazetesinin kurucu Ankara Temsilcisi oldu. Ses getiren birçok habere imza attı onun yönetiminde Ankara büro.

1997 yılında yolumuz tekrar kesişecekti. Yeni gazete projesinin rafa kaldırılmasıyla ömrü kısa süren Sabah Medya Grubu macerasına nokta koymuş, yeni bir mecra arayışına koyulmuştum. Ekim ayı başıydı. İstanbul Bakırköy’de yazdan kalma bir gündü… Özgürlük Meydanı’nın oralarda bir meslektaş kalabalığı gördüm; kameramanlar, foto muhabirleri, muhabirler… Haliyle yaklaştım. Baktım bir basın açıklamasını takip ediyorlar. Kalabalık meslektaş grubu içinde Yeni Şafak’tan Muhammed Pamuk arkadaşımla karşılaştım. Selam sabahtan sonra söze girdi:

- Cemal abi yana döne seni arıyor, sana bir türlü ulaşamamış. “Bana Kamuran’ı bulun” diyor.

- Neden ki?

- Kendisi Yeni Mesaj gazetesinin haber müdürü oldu. Mutlaka seninle çalışmak istiyor.

Şirinevler’deki gazete binasına aynı gün gittim, konuştuk, el sıkıştık. Gelecek planımda Ankara’da gazetecilik yapmak vardı var olmasına da… Ummadığım bir anda Ankara defteri açılmıştı benim için; Yeni Mesaj gazetesinin Ankara haber müdürü olmuştum.

Türkiye’nin yakın siyasi tarihinde kilometre taşı niteliğindeki birçok hadiseye şahitlik ettik o dönem. Refah Partisi’nin (RP) Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması takip ettiğimiz en flaş gelişmeydi.

Çok güzel bir dönem geçirdik gazetede Cemal Bey’in yönetiminde. Gayet nezih, insani bir iletişim köprüsü vardı İstanbul-Ankara arasında. Bunda Cemal Bey’in katkısı büyüktü. Genel Yayın Yönetmeni değerli Mehmet Emin Koç’un katkısını anmak da üzerimde bir borç.

***

Sonrası yine ayrılık… Yine farklı mecralar, yıllar ve yollar…

2015’te tekrar iletişimi sıklaştırdığımızda memleketine yerleşmişti, Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığına seçilmişti. Ankara’da birkaç kez bir araya geldik. 2018 sonu ve 2019 başlarında iki kez Tokat’a gittim. İlk gidişimde Cemal abinin “karşılaması”, mükellef bir Tokat kebabı ile oldu. İkramın tadı hâlâ damağımda, Cemal abinin sohbetinin lezzeti belleğimde canlı. O günlerde Tokat’a ilişkin bazı projeler konusunda birlikte beyin teri döktük.

***

Cemal İncesoyluer’in kalemi de kelamı da kuvvetliydi. Sözcükleri ve sözleri uzatmaz, kelimeleri israf etmez; kısa öz bir şekilde mesajı yerli yerine oturturdu.

***

Vefalı dost Cemal İncesoyluer, geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir süredir yoğun bakımda tedavi gördü. Bugün (16 Mart 2023) Hakk’ın rahmetine kavuştu. Yine bugün ikindi vakti memleketi Tokat’ta toprağa verildi.

Allah rahmet eylesin. Makamı âlî olsun.

Yakınlarına, sevenlerine, basın camiasına sabır diliyorum.”

 

CEMAL İNCESOYLUER KİMDİR?

1961’de Tokat'ta dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Tokat’ta tamamladı. İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğrenim gördü. Gazetecilik mesleğine 1979 yılında Milli Gazete'de musahhih olarak adım attı.  Askerlik dönüşü Tokat'ta Birikim adıyla dergi yayımladı. Dört yıl süreyle Tokat Valisi Recep Yazıcıoğlu'nun basın danışmanlığını yaptı. İhlas Haber Ajansının (İHA) Tokat muhabirliğini yaptı, Beklenen Vakit gazetesinde Reklam ve Dış İlişkiler Müdürü ve Cuma Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Yeni Şafak gazetesinin Ankara temsilcisi, Sağduyu ve Yeni Mesaj gazetelerinde haber müdürü, Menajer dergisinin yayın koordinatörü, İHA’da haber redaktörü, Başkent Tv'de genel koordinatör görev aldı. Ayrıca İskilip Belediye Başkan Yardımcısı, Recep Yazıcıoğlu'nun valiliği döneminde Denizli Valiliği Basın Danışmanı ve Mamak Belediyesi Basın Danışmanı olarak görev yaptı. Ulusal ve yerel gazetelerde üç bini aşkın makalesi yayımlandı. "Bir Kent Bir Adam Bir Yorum" ve "Şafak Operasyonu" isimli iki kitabı bulunuyor. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olan İncesoyluer, Tokat Haber gazetesi ve Haber Platosu internet haber portalında, günlük köşe yazdı. Tokat'ta Yeni Dönem Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevinde bulundu. Milli İrade gazetesinin ve Kanal 101 haber portalının yayın yönetmenliğini yürüten İncesoyluer, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı idi.

 

Bakmadan Geçme