Dr. Vehbi Kara

Rusya ne kaybetti, Türkiye ne kazandı?

Dr. Vehbi Kara

  • 1540

Gerginlik süresince ortaya çıkan her gelişme Rusya’nın itibarını düşürürken, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın itibarını güçlendiriyor. Düşünün ki, bu gerginlikte taraflardan biri burnu sürtülmüş bir süper güç, diğeri ise kimsenin yapamadığını yaparak bu süper gücün burnunu sürtmüş bir devlet.
Bunu “One Minute” olayı ile, dünyanın dört bir yanındaki mazlumlara uzattığı yardım eli ile, son olarak da mültecilere ev sahipliği yapmak suretiyle İslâm âleminde ve dünyada kazanmış olduğu itibara ilâve edenler, bu ülkenin nereye doğru koştuğunu görmekte zorlanmayacaklardır. Evet, yüzyıllarca dünyaya adalet dağıtmış bir milletin hücrelerindeki kahramanlık genleri yeniden uyanıyor ve Rusya da dünyanın gözü önünde bu uyanışa yardım ediyor.
Sonun başlangıcı: Rusya için asıl büyük sürpriz ise 88 federasyona bağlı Rusya Eyaletlerden beklenmelidir. Bütün dünyanın gördüğü manzara, Rusya Federasyonunun zulüm ve ceberutu altındaki ülkelerden de elbette gayet net olarak görülüyor. Cebren beslemek zorunda bırakıldıkları bir ordunun tehdidiyle federasyona bağlı tutulan bu ülkeler, herhalde kıyamete kadar bu devlet görünümlü zorba kabileye mahkûm kalacak değillerdir.
Rusya’nın bir taraftan Suriye batağına saplanmış, bir taraftan da Türkiye’den herkesin gözü önünde haysiyetini yerle bir eden bir şamar yemiş hali, onlar için bir fırsat teşkil etmeyecek midir? İşte Ukrayna bir taraftan Türk Hava Kuvvetleri hakkında kahramanlık videoları yayınlarken, bir taraftan da Türkiye örneğini takip ederek kendi hava sahaları üzerinde Rus uçaklarını düşürmekten bahsediyor. “Putin’in emrindeyiz” diyen Çeçenistan’daki Rus kuklası Kadirov’a Çeçen mücahitleri “Erdoğan’ın emrini bekliyoruz” cevabını veriyorlar.
Öyle görünüyor ki, sınır ihlâli yapan Rus uçağına karşı füzeyi ateşleyen F-16 pilotumuz, aynı zamanda, Rus Federasyonu denen bir efsanenin de bitiş sürecini başlatmış oldu. Bunu çok uzak bir ihtimal olarak görmeyelim. 1987'de küçücük bir uçakla Kızılordu yıkılmadı mı?
Böyle şeyler önce tasavvur edilir, sonra telâffuz edilir, sonra da bir şekilde gerçekleşiverir. 19 Yaşındaki Rust, bugünkü Rusya Federasyonundan çok daha büyük bir güç olan Sovyetler Birliğinin sonunu getiren kıvılcımı ateşledi. Tarihten ders alanların düşünmesi gereken basit fakat çok önemli bir kırılma noktasını oluşturan bu önemli hadise daha çok ses getirecek, vesselam... 

Yazarın Diğer Yazıları