Cemal İncesoyluer

İki Sancar arasındaki fark?

Cemal İncesoyluer

  • 1409

Tam bilmiyorum, rivayet muhtelif.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ile Nobel ödüllü bilim adamı Aziz Sancar, muhtemelen amca çocukları. Temel felsefeleri örtüşüyor. Fakat, Mithat Sancar’ın PKK terör örgütünün siyasal uzantısı HDP’nin bünyesinde milletvekili olmasıyla başlayan olaylara bakış skalası bir hayli değişti.

Irkçılık adına bir dolu cümleler kuran Mithat Sancar, 63 akil adamlar arasında Marmara Temsilcisi olarakta görev yapmasına rağmen, şimdi Kürt kökenine öykünerek, adeta ırkçılık, basbayağı terör örgütü savunuculuğu yapıyor. Bu değişimi anlamaya çalışıyorum.

Öte yandan Nobel ödüllü Aziz Sancar, tıpkı Mithat Sancar gibi hem Mardinli, hem de Kürt kökenli olmasına rağmen, kendisini “Türk Milleti” üst kimliğiyle tarif ediyor.

PKK terör örgütünün “şehir eşkiyalığı” şeklinde tanımlayacağımız KCK’nın çukurları, hendekleri ve devletin güvenlik güçlerine karşı mevzilenerek kahpece pusular kurmasını Mithat Sancar nasıl savunuyor? Vicdanıyla bağlantısını koparma noktasına geldiyse eğer, bundan sonra da Mithat Sancar’dan daha pespaye, daha kepaze, daha rezil açıklamalar bekleyebiliriz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel ödülü alan bilim adamı Aziz Sancar’ı en üst protokolden ve değerine uygun ağırladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Aziz Sancar’ı en üst hükümet hiyerarşisi içerisinde Çankaya Köşkünde konuk etti.

Mardin’de bir yüksek okula ismi verildi.

Çifte vatandaş olan Aziz Sancar, Türk vatandaşlık kimliğine en uygun özeni gösterdiği gibi, bu ülkeye olan mihnetini ödeme adına çok güzel laflar etti, aldığı ödülü Genelkurmay Başkanlığına vererek, bilim adamı kumaşından öte, vatansever bir insan olduğunu da gösterdi.

Aziz Sancar, Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk -Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı. Ödüle ABD'li Paul Modrich ve İsveçli Tomas Lindahl ile birlikte layık görülen Sancar daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat kullanımıyla ödüller almıştı. Kanser oluşumunda ve tedavisinde önemli bir unsur olan DNA onarımı üzerinde yıllardır çalışan Sancar bu mekanizmayı 35 yılda çözdüklerini, ancak bunun hastalara ulaşmasının biraz zaman alacağını ifade etti.

Aziz Sancar, Nobel Ödülü alan ikinci, bilim alanında bu ödülü alan ilk Türk vatandaşıdır. Nobel ödülünü alan ilk Türk vatandaşı olan Orhan Pamuk, Sancar gibi İstanbul Üniversitesi mezunudur ve ödülünü edebiyat alanında almıştır.

Sancar, Mardin'in Savur ilçesinde, orta gelirli bir çiftçi ailesinin sekiz çocuğundan yedincisi olarak dünyaya geldi. Anne-babasının okuma yazma bilmediğini söyleyen Sancar "Ancak eğitimin önemini biliyorlardı ve çocuklarının tümünün eğitim alması için ellerinden geleni yaptılar" diyor.

Aziz Sancar, bu coğrafyaya ve ülkeye duyduğu güçlü aidiyetiyle “Nobel Ödülü” gibi itibarlı ve prestijli bir madalyayla Türkiye’ye gelip, üstelik bu ödülünü Gazi Mustafa Kemal’in manevi huzurunda Genelkurmay Başkanlığına takdim etmesi, Cizre’de, Nusaybin’de, Sur’da çukurlar açanlara anlamlı bir cevaptı.

PKK terör örgütünün son çırpınışları ve tükenişin son perdesinde sahne almasına karşın, bu terör örgütünün siyasal uzantısı HDP’de milletvekili olan amcaoğlu Mithat Sancar’ın kendisine ilişkin bir özeleştiri yapması gerekmez mi? Hep aydın ve entelektüel olarak tanıdığım Mithat Hoca, belli ki, dağa kaldırılan Kürt gençleri ve tecavüze uğrayan Kürt kızları gibi, töre ve örf korkusuna yaşadıklarını ne söyleyebiliyorlar, ne de onurlu bir başkaldırıya takatleri yok.

Bir tarafta Aziz Sancar gibi ülkesi Türkiye’yi en iyi şekilde temsil eden, yaptığı jestlerle temsilden öte tavırlara imza atan bir bilim adamı var, diğer tarafta da “karakolda doğruyu söyler, mahkeme de şaşar” vecizesine uygun bir davranış sergileyen Mithat Sancar var.

Kök aynı kök, soy aynı soy…

Demek ki, erdem için salt bunlarda yetmiyor.

Kumaştan öte şeylerde gerekiyor. Mesela vicdan, mesela fikri namus.

Aziz Hoca, koskoca Türkiye’nin gönüllerini fethettiniz.

Aynı gönüllerden çıkan amcaoğlu’nda bir zamanlar söylediği şeylerle, önermeleriyle ve barış adına üstlendiği görevleriyle gönüllerimizdeydi ama, artık Türkiye’nin kalbine giremeyecek kadar kirlendi.

Eğer iki Sancar arasında fark arıyorsak, bunun uzun bir liste olabileceğini söyleyebilirim.

O nedenle, Aziz Sancar’ın kalibresiyle Mithat Sancar’ın çapı arasında bir ölçüm dahi yapmamız mümkün değil. Çünkü, skala ve makas öyle açılır ki…

Yazarın Diğer Yazıları