Cemal İncesoyluer

MHP'de kurultay isyanı büyüyor!

Cemal İncesoyluer

  • 1883

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin şaka gibi “Kurultay 18 Mart 2018'de" açıklamasından sonra, özellikle MHP cenahının sosyal medyadaki kurultay isyanı, adeta Bahçeli’ye tepkiye dönüştü.

40 milletvekiliyle 26. Dönemde meclise giren MHP’liler, 1 Kasım seçimlerinde 40 milletvekili kaybı ve 2 milyonluk oylarının hesabını sormaya hazırlanıyor. Bahçeli’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra izlediği yol, “hayır"cı yaklaşımı ve ürettiği politikalardaki isabetsizlikler, MHP tabanında bardağı taşıran son damlalar oldu.

Bunlardan birisi de Ümit Sarıtaşlı…

Sosyal medyada Facebook hesabından öyle bir paylaşımda bulundu ki MHP tabanında yeni tartışmalara parantez açacak iddianın da fitilini ateşledi.

Ümit Sarıtaşlı ismi, MHP camiasında yakından tanınır.

1997 yılında MHP MYK üyesi olan Ümit Sarıtaşlı, bu görevini kesintisiz 3 yıl sürdürdü. 2007 yılında da MHP listesinin Tokat Milletvekili ikinci sıra adayıydı.

Sarıtaşlı’nın, söz konusu paylaşımı şöyle:

“Ülkücü davasının adamıdır, lider sonradan olmaz, lider doğulur. El etek öptürmeyle lider olunmaz. Sene 2005, il başkanıyım. Kızılcahamam'da iki günlük toplantıda genel başkan (Devlet Bahçeli) il Başkanlarıyla tek tek özel görüşüyor. Ben de 2.sırada giriyorum ve başlıyoruz genel sohbete. Ümit Özdağ'ı soruyor bana, ben de 'Aday olsun, engellemeyin' diyorum. Bana hiddetle 'Sen tanıyormusun da konuşuyorsun! O bir CIA ve MOSSAD ajanıdır' diyor.”

Şimdi Ümit Özdağ, yeni MHP genel başkan yardımcısıdır. Sarıtaşlı’nın adıyla sanıyla korkusuzca paylaştığı bu anekdot, MHP tabanındaki kurultay isyan ve talebini de göz önüne seriyor.

Özellikle Meral Akşener ile Sinan Oğan etrafında kümelenen MHP’liler, Bahçeli’nin işaret ettiği tarihten önce kurultayı yapmak üzere harekete geçti ve delege imzaları için yoğun çalışmalarını sürdürdükleri sır değil.

Hafta sonu gerçekleşen MYK toplantısının ardından, MHP il başkanlarıyla bir araya gelen ve parti içinde kurultay isteyen muhaliflere "Alayı gelsin" çıkışında bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye karşı, muhalif kanattan 'ortak açıklama' kararı geldi.


internethaber.com'un ulaştığı kulis bilgilerine göre, Sinan Oğan, Meral Akşener ve Koray Aydın gibi isimlerin yer aldığı muhalif grubun, olağanüstü kongre için delegelere çağrıda bulunacağı ve  liderlik tartışmasından önce olağanüstü kongreyi toplayacakları tahmin ediliyor.

 

PARTİ İKİYE BÖLÜNDÜ! MUHALİFLER GÜÇ BİRLİĞİ YAPACAK!


MHP kulislerinde, 1 Kasım seçim sonuçlarıyla hayal kırıklığına uğrayan, bu hezimetten Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi sorumlu tutan ve Genel Başkanlık için Devlet Bahçeli’nin karşısına çıkmayı planlayan parti içindeki muhalif isimlerin, partideki tüzük engelini aşmanın yollarını aradığı konuşuluyor.

Ortak hareket etme kararı alan muhalif kesimin, MYK toplantısında görevi kesinlikle bırakmayacağını, MHP'yi de kongreye götürmeyeceğini "Eğer delegeler imza toplarsa, parti kayyuma kadar gidebilir" ifadeleriyle ortaya koyan Bahçeli'ye karşı, liderlik yarışına girmeden önce tüzük engelini aşmaya odaklanacağı bildirildi.

Adaylığını bir basın toplantısıyla açıklamayı planlayan Sinan Oğan bu ortak çağrı için açıklamasını erteledi. Koray Aydın da aday olmayı planlayan isimlerden biri. Ancak Aydın da muhalif kanadın hamlelerinin sonuç vermesi için bu ortak açıklamayı beklemenin ve ortak hareket etmenin daha doğru olduğu görüşünde. Meral Akşener’in de Aydın ile aynı durumda olduğu, kesin kararını açıklamak için öncelikle “adaylık için zemin oluşması gerektiğini” düşündüğü öğrenildi.

Bahçeli, partiye dönüp dönmeyeceği en çok tartışılan, MHP'den disiplin kurulu kararıyla ağustos ayında ihraç edilen fakat daha sonra mahkeme kararıyla MHP’ye geri dönen eski Iğdır milletvekili Sinan Oğan hakkında ise partiye dönüşünün şaibeli olduğunu, mahkeme başkanının dosyaya bakmadan karar verdiğini ve mahkeme kararının AK Parti'nin bir oyunu olduğunu ifade etmişti. Söz konusu haber portalının haberlerinde, Akşenerle ilgili de bilgiler var. MHP kulislerinde adı 'yeni genel başkan adayları' arasında dillendirilen Meral Akşener konusunda çok sert konuşan Bahçeli, Akşener için “Sabrımı zorluyor. Hakkındaki iddialara cevap versin” diye konuşmuştu.

MHP il başkanlarının Bahçeli’yi destekleyen açıklamaları ise, tamamen “Hep beraber kaybettik” psikolojisinden başka bir şey değil. MHP’nin birinci olduğu hiçbir il yok. Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de dahi MHP ikinci parti konumundadır.

O nedenle, kahır ekseriyette gözüken il başkanlarının Bahçeli’yi destekleme açıklamaları, tamamen kaybetmede ortak payda şeklinde değerlendiriliyor. Oysa, MHP’de bir diğer gerçek daha var ki, il başkanlarının merkez kurultay delegelerine hakim olamayacaklarıdır. Nitekim, Koray Aydın’ın daha önceki adaylığında da bu anlaşılmıştı. Üstelik, o kurultayda MHP lideri Bahçeli’nin en güçlü olduğu dönemdi.

Şimdi durum farklı.

MHP’lilerin kurultay talebi, artık bir isyan noktasındadır…

Yazarın Diğer Yazıları