Cemal İncesoyluer

Yeni kabinenin şifreleri…

Cemal İncesoyluer

  • 1729

Her seçimden sonra kurulacak hükümete ilişkin kabinede yer alacak isimlerle ilgili tahmin yürütmek adettendir. Bugüne kadar hiçbir gazetecinin kabineye girecek isimleri tutturduğu vaki değildir. Yine de, ısrarla bakan-toto oynamaktan vazgeçmeyiz.

Medyada dolaşan isim ve bilgiler ışığında, irrasyonel isim tahminlerinde bulunmak istiyorum. Tahmin olduğu için, elbette gönlümüzden geçen birkaç ismi de, bakanlar arasında sayabiliriz. Buna ne bir engel, ne de yasak var. Tahmin ettiklerimizden birkaç tanesi, tesadüfen kabine de yer alırsa da, mutlu oluruz.

Kabine de yer alacak isimlerden önce, AK Parti iktidarının yeni döneminden ve bu döneme ait ilke ve yönetim şifrelerini irdelememiz gerekiyor.

Yeni dönemin kodlarını çözmek için, elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu’nun çeşitli vesilelerle yaptıkları konuşmaların satır aralarına göz atmalıyız. 2019 yılına kadar sürecek AK Parti’nin bu yeni döneminde, köklü reformların ve Türkiye’nin dünya ülkeleri arasındaki yeni yüzünün ortaya konulacağı ciddi hazırlıkların yapıldığı sır değil.

Nitekim, G20 zirvesinin başarısı, Türkiye’nin organizasyon ve yönetim kabiliyetini ortaya koydu.

AK Parti’yi yeniden tek başına iktidara götüren 1 Kasım seçimleri, özetle halkın istikrardan yana tavır koyduğu şeklinde okunabilir. Uzlaşma denemesini, aslında halk yaptı. AK Parti’nin kibir ve enaniyet şeklinde tanımlanan davranışlarına uyarı niteliğinde, diğer partilere de “siz de buyurun sorumluluk almaya” şeklinde anlaşılacak 7 Haziran’da ki seçim sonuçları, ne yazık ki muhalefet partileri tarafından anlaşılamadı. Üstelik, bu sonuçtan yola çıkan muhalefet partileri, iktidar olma yeter sayısına ulaşamadıkları halde, muhalefet partileri AK Parti’ye yöneltilen “güç zehirlenmesi” olgusunun rüzgarına kapıldılar.

5 ay boyunca neler yaşadık neler…

Başbakanlığı bir başka parti liderine teklif eden mi…

Her şeye hayır diyerek tarihe geçen mi…

Sırtını terör örgütlerine yasladıklarını çemkiren mi…

Türkiye, bütün bunları 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşadı ve gördü.

Ve 1 Kasım seçimlerinde halk bir önceki kararını değiştirdi. Deyim yerindeyse mevcut muhalefet partilerinden bir “cacık olmayacağını” anladı. Halk hem istikrarı, hem de cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumunu satın aldı. 1 Kasım seçimi sonuçlarını böyle okumakta mümkün.

İstanbul Milletvekili, 48. Dönem MTTB Genel Başkanı ve Kültür eski bakanı İsmail Kahraman, AK Parti’nin TBMM başkan adayı olarak ilan edildi. Elbette bu ilan, İsmail Kahraman’ın yeni TBMM başkanı olacağı anlamına geliyor.

Yeni kabinenin şifrelerini çözerken, cumhurbaşkanı ile başbakanın uyumunu mutlaka not edin. Çünkü, kabine belirlenirken mutlaka cumhurbaşkanının görüşü ve önerisi de olacak. Buna itiraz edecek olanlara, en yakın tarihimizdeki iki isim Ahmet Necdet Sezer ile Abdullah Gül’ün kendilerine sunulan bakanlar kurulu listesindeki bazı isimleri çizdikleri, bazı isimlerinde yer almasını istediklerini unutmasınlar.

Başbakan Davutoğlu’nun 2019 yılına kadar sürecek, Türkiye’yi uyum içinde yönetebileceği bir kabineyle ortaya çıkacağını herkes tahmin edebiliyor. Yukarda ifade ettiğim gibi, yeni kabine bir uyum ve reform hükümetinin kabinesi olacaktır. Medyada yer alan kulislere göre, bazı bakanlıkların ikiye bölünmesi mevzusu, ilk açıklanacak kabinede olmayacağı anlaşılıyor. Belki, ileriki zamanlarda böyle bir değişikliğe gidilebilir. Şuana kadar boş tutulan 5 başbakan yardımcılığından birisi doldurulabilir.

Medyada yer alan kulislere göre, bazı isimlerin hangi bakanlıkta olacağı yazıldı.

Aslında, bu konuda iki listenin ortalıkta dolaştığını söyleyebiliriz.

İki listede ortak bazı isimler yer alırken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın her iki listede ismi yer almıyor. Yeni dönemde olmayacağı belirtilen bir diğer isim ise Mehmet Şimşek oldu. İddialara göre yeni kabinede Şimşek'in yerine Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden istifa ederek milletvekili Naci Ağbal'ın geçeceği belirtiliyor. Öte yandan, her iki listede ismi geçmese bile, göz ardı edilemeyen iki isimi de bir kenara not etmekte yarar var. Başbakan Davutoğlu’nun kadim arkadaşı akademisyen Prof. Dr. Coşkun Çakır ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı bilinen Vakıflar eski Genel Müdürü Yusuf Beyazıt. Her iki isimin de ya açıklanacak kabine de, ya da bazı bakanlıkların ikiye bölünmesiyle yeni kabine pozisyonunda bir bakanlığa getirilmesi öngörülüyor.  

İşte AK Parti kulislerinde elden ele dolaşan yeni bakanlarınlistesi;

 

KABİNE LİSTE 1

Başbakan Yardımcıları: Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Binali Yıldırım, Cemil Çiçek (Sözcü), Berat Albayrak (Ekonomi), Orman ve Su İşleri Bakanı: Süleyman Soylu, Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı: Efkan Ala, Çevre ve Şehircilik Bakanı: Erol Kaya, Avrupa Birliği Bakanı: Metin Külünk, Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu,Gümrük Bakanı: Nurettin Canikli, Ulaştırma Bakanı: Lütfi Elvan, Bilim ve Sanayi Bakanı: Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşe Köseoğlu, Sağlık Bakanı: Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı: Dr. Mehmet Muş, Milli Savunma Bakanı: Emrullah İşler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Galip Ensarioğlu, Ekonomi Bakanı: Dr. Hasan Sert, Gençlik ve Spor Bakanlığı: Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı: Ömer Çelik

 

KABİNE LİSTE 2

Başbakan Yardımcıları: Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Cevdet Yılmaz, Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı: Ali Babacan, İçişleri Bakanı:Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Binali Yıldırım (Yıldırım'a başbakan yardımcılığının teklif edildiği ancak kabul etmediği belirtiliyor),  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak (Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığıyla ilgili ismi geçiyor),Gümrük Bakanı: Nurettin Canikli (Adı Maliye Bakanlığı'na da geçiyor),Gençlik ve Spor Bakanı: Ali Sarıkaya, Maliye Bakanı: Naci Ağbal, AB Bakanı: Volkan Bozkır, Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ, 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları