Dr. Vehbi Kara

M. Kamal'ı utandıracak resimler

Dr. Vehbi Kara

  • 742

Kahraman üretmek üzere Ankara Dikmen sırtlarında çekilen resimler savaş cephesi resimlerine dönüşmüştür. Fakat çok acemice ve M. Kamal'ı utandıracak şekilde bu işi yapmışlardır.

Kar yetmemiş buz olmuştur. Dikmen derken cephe olmuş, gezinti, uykusuz sabahlamaya ve bir anlık istirahate dönmüştür. Yanına da topları kondurduğun zaman, ikona olmuştur artık.
Sonraki yıllarda resme yapılan yorumlar da epey ilginçtir. Mesela “Resimli Tarih Mecmuası” Eylül 1956’da onu cephelerde planları düşünürken diye sunacaktır:“Harekâtıtakip ederken cephelerdedir ve karlar üstünde dinlenirken harb planlarını düşünmektedir, koca Atatürk ne zahmet ve cefalara katlanmamıştır ki.”

1960’lı yıllarda bir başkayazıyı ise kendisine aşık olan Cemal Kutay yapmıştır. Karda uyuyan M.Kamal resminin altına yazdığı yorum şöyledir:

“Devrin bütün vasıta ve imkânlarına sahip insafsız bir düşmanın nereden ve hangi şartlar içinde çullanacağının bilinmediği o buhran günlerinde kaputu içinde karlar altında bir “istirahat vakfesi” bulabilen Başkumandan.”

Sonuç olarak 1921 Şubat’ında Dikmen sırtlarında çıkılan bir gezintide çekilen poz, 1931’den itibaren çığ gibi büyüyüp şekil ve mahiyet değiştirerek top sesleri arasında cephede yorgun düşülen bir anın tespitine dönüşmüştür. İsmet İnönü zamanında bir müddet gözden düştükten sonra nihayet askeri darbeler sayesinde bir çeşit uluhiyet (tanrısallık) isnat edilen M. Kamal, şimdilerde yerlere göklere sığdırılamamaktadır. 

Söylem şudur: “Yapılan her iyi şeyin altında onun imzası vardır. Kötülükleri ise Batı düşmanı pis irticacılar yapmakta, her fırsatta bunlar ezilmeli ve yok edilmelidir”. İşte faşist darbecilerin sığındığı ve en çok kullandığı argüman budur. Askeri okullar başta olmak üzere her yerde bu acımasız iftira ve karalama kampanyası devam etmiş inançlı insanlara yaşam hakkı tanınmamıştır.

Fakat bu vatan 15 Temmuz 2016 darbesini gördü. Faşizmin ne kadar acımasız ve ahlak dışı olduğu herkesin hafızasına kazındı artık. Darbeye “Kamalizm” ideolojisi süsü vererek aklı sıra kendilerine kalkan olarak gördükleri faşist usul ve yönetimlerin ne kadar kötü bir şey olduğunu sağır sultan dahi duymuştur.

“Yurtta sulh konseyi” son defa “Kamalizm” maskesini kullanarak bir eylem yapmıştı. Halkımızın tankların önüne geçerek özgürlük ve hürriyetini korumadaki azmi karşısında büyük bir yenilgiye uğrayan darbeci/devrimci faşistler kıyamete kadar unutulmayacak bir ders aldılar. Hamasi nutuklar ve yalancı resimler ile artık kimseyi aldatamazlar. Özgürlüğün tadını almış bu millet bir daha bu yalancı kahramanlara inanmaz, vesselam…

Yazarın Diğer Yazıları