Dr. Vehbi Kara

Suriye Savaşı Cephelerde Durum (1)

Dr. Vehbi Kara

  • 601

Evvela en son açılan cephe olan Fırat kalkanı harekâtından söz edelim. Zira bu harekât 6 yıldır devam eden Suriye Savaşında bir dönüm noktası oldu. Türk-Arap dostluğu ve kardeşliği gün yüzüne çıktı. İşte olması istenmeyen en önemli fitne buydu ve gerçekleşti. Üstelik ABD ve Rusya gibi iki süper gücün gözlerinin içine bakarak tokat gibi bir cevap verildi.
Fırat Kalkanı Harekâtı, ilk günündeki gibi hızlı bir şekilde devam etmiyor. Malum ilk 14 saatte Cerablus DAEŞ işgalinden kurtarılmış ve genişçe bir alan özgürleştirilmişti. Şimdi DAEŞ savaşçıları kendilerinin çok iyi bildiği gerilla savaşına girişmiş durumda. Öyle olunca harekâtın yavaşlaması ve savunma tedbirlerinin alınması zorunlu hale geliyor. Bununla birlikte 22 Eylül 2016 tarihi itibarıyla bin kilometrekarelik bir alan tamamen DAEŞ unsurlarından temizlenmiştir. Bu arada DAEŞ tarafından taarruzla ele geçirilen Çobanbey’in doğusundaki 3 köy yeniden geri alınmıştır.
Fırat Kalkanı Harekâtı her ne kadar hızlı ilerliyor görünse de oldukça zorlu şartlarda devam etmektedir.  Türk ve Arap askerleri bölgeyi çok iyi bilen ve gerilla savaşında uzman DAEŞ’e karşı ciddi başarılar kazanmaktadır. Birçok askeri birliğin müşterek harekât yaptığı hatta mücahit birlikleri ile birlikte kazanılan zaferler dünyada emsali olmayan büyük bir başarı hikâyesidir. Bunu akademisyenlerin ve askeri uzmanların yapacağı çalışmalara bırakıp biz cephedeki duruma dönelim.
Fırat Kalkanı Operasyonunun şu şekilde devam etmesi bekleniyor. Bilindiği üzere 3. Aşama Çobanbey (El-Rai) bölgesinden daha ziyade batıya doğru harekâtla devam ediyor. El-Bab istikametinde yani güneye doğru çok az bir bölge kurtarılmış durumdadır. Bunu harekâtın 4. veya 5. Aşamasında göreceğiz. Bu aşamada Türk-Arap birlikleri El-Bab’a doğru ilerleyecek. Bu harekâta Türkiye’nin piyade unsurları da katılabilir. Her ne kadar Milli savunma Bakanı bunun tersine bir açıklama yapmış olsa da harekâtın emniyetli bir şekilde devam etmesi için buna ihtiyaç duyulabilir. Zaten Bakan, gerekli görülür ise diyerek ucunu açık bıraktı.
Şimdi önümüzde Sawran ve Dabık kasabaları duruyor. Hani 500 yıl önce Sultan Selim Han’ın Memlük Sultanı Kansu Gavri’ye karşı kazandığı Mercidabık Savaşının yapıldığı yer. Birlikler bu istikamete doğru nispeten yavaş bir şekilde ilerliyor. Yakında bu bölge de DAEŞ unsurlarından temizlenince Türkiye sınırındaki 98 km genişliğinde ve 20-25 km derinliğinde bir bölge özgürleştirilmiş olacak. Bu bölgede uzun süre DAEŞ’in yığınak yaptığı ve tuzak kurduğu biliniyor.
Harekâtın 4. Aşaması direkt El-Bab üzerine olacak ve kapı anlamına gelen El-Bab şehri feth edilince yani açılınca Suriye savaşında çok önemli bir dönüm noktası geride bırakılmış olacak. Artık bundan sonra Esed’in sonu belli olmuş oluyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları