Dr. Vehbi Kara

Suriye Savaşı Cephelerde Durum (2)

Dr. Vehbi Kara

  • 617

Savaşın diğer cephelerinde ise son durum şudur:
Halep’in güneyinde mücahitlerce önce ele geçirilip sonra kaybedilen fakat şimdi yeniden başlatılan kuşatmanın kırılması operasyonu başarı ile devam ediyor. 4 Gün içinde kırılan Halep kuşatması bakalım bu sefer kaç günde kırılacak. Mücahitler bu operasyonlarda geri çekilirken dahi rejim ve İranlı güçlere ağır kayıplar verdirmişti.
Savaşın en önemli cephelerinden bir tanesi ise Hama’nın kuzeyinde cereyan ediyor. Hama’ya sadece 1.5 km’ye kadar yaklaşan mücahitler Kurban Bayramının araya girmesi ve ateşkes nedeni ile harekata ara vermişlerdi. Şimdi çok büyük bir Mücahit saldırısı bekleniyor. Bu saldırı sonunda aynı İdlip’te olduğu gibi Hama’nın da kurtulması çok yakındır.
Hama’nın düşmesi rejim açısından tam bir felaket olacaktır. Zira Halep yolu bu sefer tamamen kesilecek bu sefer Halep Mücahitler tarafından tam anlamı ile kuşatılmış olacaktır. Sadece havadan destek alacak olan rejim güçlerinin yenilgisi mukadderdir.  Bu sayede Halep’in kurtulması çok kolay hale gelecektir. Bu harekât en az Fırat Kalkanı Harekâtı kadar önemli olup savaşın kaderini etkileyecek niteliktedir.
Savaşta 6 aydır sesin çıkmadığı güney cephesinde ise rejim güçleri son zamanlarda ilerlemeler sağlamıştı. Deraya’nın açlık ve susuzluktan dolayı Mücahitler tarafından terk edilmesi Esed-Rusya-ABD-İran ve hatta BM’in planı idi. Bu plan dâhilinde kuşatma altında kalan bölgeler tek tek düşürülüp işgal edilecekti. Bu işgalin BM’deki adı; “barış planı!” BM Suriye Temsilcisi aracılığı ile yapılan işgal girişimini ne yazık ki dünya kamuoyu “barış” girişimi olarak görüyor. Halbuki bu tam bir aldatmacadır.
Eğer güney cephesinde sonuç alıcı olmasa da küçük çaplı çatışmalar olsa savaş Mücahitlerin lehine hızla değişecektir. Zira Esed güçlerinin bir bölümünü buraya yığmasını gerektireceğinden dolayı Hama ve Halep Savaşının mücahitler tarafından kazanılması sonucunu getirecektir.
Hama düşerse Humus’un düşmesi de mukadderdir. Zaten Humus’un kuzeyi olan “Zintan” bölgesinde mücahitle 6 yıldan beri güçlü bir şekilde duruyor ve kahramanca vatanlarını savunuyor Esed güçlerinin ilerlemesine fırsat vermiyordu.
Suriye’nin doğusunda ise Mücahitlerle DAEŞ arasında küçük çaplı çatışmalar var. Bölge çöl olduğu için burada gerilla savaşı pek sonuç vermiyor. Burada savaş taktikleri bambaşka. Zırhlı birliklerden daha fazla hava desteği şart. Çünkü çöl harekâtında tanklar ve zırhlı personel taşıyıcıları uçaklar için kolay bir av. Öylesine kolay hedef oluyorlar ki Irak savaşında olduğu gibi uçaklar için çocuk oyuncağı gibi. Iraklılar, ABD işgali olan “Çöl Kalkanı” harekâtında bu tanklara “demir tabut” adını vermişlerdi.
 

Yazarın Diğer Yazıları