Dr. Vehbi Kara

Suriye Savaşı Cephelerde Durum (3)

Dr. Vehbi Kara

  • 675

Son olarak bir de PKK yani PYD’ye bir bakalım. ABD’nin alenen desteklediği PKK güçleri Esed rejimi devrildikten sonra Suriye’deki bütün tarafların en önemli hedefi haline geldi. ABD ile girdikleri çirkin işbirliği PKK’nın ne derece sinsi ve ikiyüzlü olduğunu herkese gösterdi. Esed güçleri dahi bunlardan nefret ediyor.
Son günlerde Münbiç üzerinden El-Bab’a yapmak istedikleri harekâtı Türkiye’nin müdahalesi yüzünden durdurdular. Fakat Afrin üzerinden ABD ile birlikte “Fırat Kalkanı” harekâtına nazire edercesine “Soylu Mızrak (Noble Spear)” operasyonunu başlattılar. Aslında isimlerden kimin ne yapmaya çalıştığı belli oluyor. Açıklamaya çalışalım:
Türkiye PKK güçlerinin Fırat’ın batısına geçmesini istemedikleri için harekâtın adına “Fırat Kalkanı” dediler. Kalkan silahın delip geçmemesi için kullanılan bir araçtır. Yani PKK koridoruna kalkan olma anlamındadır. Hedef DAEŞ gibi görünse de aslında Suriye’de bir Kürt devleti kurmak isteyen başta ABD ve koalisyon güçlerine karşıdır. DAEŞ ikinci hedeftir.
İşin diğer tarafından bakacak olursak Afrin’den başlayan harekâta da ABD “Soylu Mızrak” adını verdi. Yani “Kalkanı delecek mızrak” anlamına geliyor. Aslında herkes birbirini iyi tanıyor. ABD ile Türkiye arasında gün yüzüne çıkmayan müthiş bir savaş var. Savaşın fitilini de bir türlü F. Gülen’i Türkiye’ye iade etmeyen ABD, ateşlemiş durumda. Türkiye ise ABD’ye karşı açık ve resmi bir muhalefet yürütüyor. Fakat görüntüde müttefik iki ülke gibi poz veriliyor.
Elbette bu durum sürdürülebilir değil. Ya Obama gittikten sonra bu örtülü Türk-Amerikan çatışması sona erecek ya da ABD politikasına bir ayar verip yeni düzenlemeler yapacak. Yoksa ne ABD çok sıkıntılı bir duruma düşecektir.
Türkiye ise şimdiye kadar olmadık bir şekilde aktif bir siyaset uyguluyor. Yurtta sulh, cihanda sulh ilkesinin pratikte hiçbir anlam ifade etmediğini ve elde kalan her şeyin bu politika sonucunda kaybedildiğini görmüş olduk. İngiliz-Amerikan ve Rus siyaseti bizim bu pasif politikamızdan yeterince istifade etti. Buna devam etmek akıllı insanların işi değildir.
Dolayısı ile şimdi geri adım atma sırası ABD’dedir. Aksi takdirde ortadoğu’daki bütün menfaatlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Fırat kalkanı Harekatı esnasında ABD özel kuvvetlerinin kovulması çok net bir fotoğraftır. Kürtler ne derece sinsi bir güce alet olduğunu idrak edip ABD ile olan ilişkilerine mesafe koymaları kendi menfaatleri icabıdır, vesselam…

Yazarın Diğer Yazıları