Ufuk Turhan

Milyon kere,trilyon, katrilyon kere HAYIR!!

Ufuk Turhan

  • 33388


Biraz beyin jimnastiği yapmak istiyorum sizinle. Aslında çok basit şeyler bunlar. Bir aile düşünün; aile içerisinde babanın karakterini çok iyi okuyan bir anne, ya da tam tersi bir baba. 

Karakteri okuyan hatta ezberleyen taraf, manipülatif hamlelerle istediği sonuçlara çok çabuk ulaşır değil mi? Mesela ailenin babası ya da annesi aldığı her kararı kendi iradesiyle aldığını sanır ama arkasındaki irade,diğerinin isteği doğrultusundadır. Etrafınıza bir bakın, buna benzer onlarca aile ve insan ilişkilerine şahit olacaksınız, hatta farkında bile olmadan manipüle edilen sizsinizdir belki ama farkında dahi değilsiniz bir düşünün. Kardeşlerinizle, iş arkadaşlarınızla, ortağınızla olan ilişkilerinize yakından bakın. 

Şimdi bunu bir ülkeye uyarlıyalım. Kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsemiş, sağlam temeller üzerine bina edilmiş bir anayasası olan ülkeye operasyon çekmek imkansız değildir ancak hiç de  kolay değildir. Militarist cunta neden kaybetmiştir? Tek adam yönetimi üzerine bina edildigi için.  

Şimdi yüzünüzü Arap ülkelerine çevirin ne görüyorsunuz ? Ya da İran'a dönün; gücün bir kişi, aile, ya da grup elinde toplandığı devletler daha kolay yönetilip manipüle edilemezler mi sizce? Biri zamanında çıkıp "karakterinizi sizden iyi tahlil eden, onlarca bilim adamı, siz farkında olmadan, kedinin fare ile oynadığı gibi oynuyor sizinle" deseydi Saddam, Kaddafi ya da Esad'a muhtemelen idam edilirlerdi. Ya da ağır işkencelerden geçirilip zindanlarda çürürlerdi. Ama belki de ülkeleri bu halde olmazdı. Belki de milyonlarca insanın hayatı kurtulur, halkları zebun olmazdı.Ama onlar -haşa- kendilerini Allahın tüm vasıflarını üzernlerinde taşıyan liderler olarak gördüler. Değil mi?  

Siz yabancı bir ülkenin psikolojik savaş masasını yönetseydiniz nasıl bir ülke üzerinde çalışmayı tercih ederdiniz? Tek adamın tek söz sahibi olduğu bir ülkeyi mi, parlementer sistem ve kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı bir devletimi? 

Tüm bu anayasa değişikliği tartışmalarının ortasında  sürekli Türk hükümetini eleştiren topa tutan yerin dibine geçiren diktatörlükle suçlayan batı ve Amerikan hükümetinin derin bir suskunluğa gömülmesi sizce tesadüfmü?

Katrilyon kere HAYIR!!!!

Yazarın Diğer Yazıları